Almaz-Antey şirketi, kendi teorisinden farklı çıkarımlara ulaşan Hollanda'nın teorisini, analitik modelleme ve gerçek test tekniğine dayanarak yeniden deneye tabi tutmaya karar verdi. Ancak şirketin bu deney sonucunda elde ettiği sonuçlar da Hollanda’nın çıkarımlarından farklıydı. Sputnik, iki rapor arasındaki temel farklılıkları listeledi.
Füzenin fırlatıldığı yer
Almaz-Antey’in hazırladığı rapora göre uçağın düşmesine neden olduğu varsayılan füze, Kiev güçlerinin kontrolünde olan Zarojenskoye’den fıratıldı. Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi’nın raporu ise füzenin milislerin kontrolünde olan Snejnoye kasabasının güneydoğusundaki bir noktadan atıldığını öngörüyor. Bunun ardından Almaz-Antey şirketi, Hollanda'nın teorisini deneye tabi tutmaya karar verdi. Ancak deney sonuçları Hollanda'nın teorisinde ciddi bir uyuşmazlık olduğunu gösterdi. Zira sonuçlara göre füzenin hem 9M38M1 tipinde olup hem de Snejnoye'den fırlatılmış olması imkansızdı.
Füzenin yörüngesi
Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi ile Almaz-Antey'in raporları, füzenin uçağın önüne mi yoksa yan tarafına mı çarptığı konusunda uyuşmazlık gösteriyor. Hollanda'nın raporuna göre füze, uçağın ön bölümünde patladı. Hollanda bu iddiasını, uçağın sol motorunda az tahribat bulunduğu iddiasına dayandırsa da motorda ciddi boyutta tahribat vardı. Almaz Antey'in füzenin Zarojenskoye’den fırlatılması halinde izleyeceği yörüngeyi hesapladığı deney ise, füzenin uçağa sol yanından çarptığını gösterdi.
Şarapnel parçaları
Füzenin uçağa çarpmasıyla gövdesine isabet eden şarapnel parçaları da birçok soru işaretine neden oldu. İki rapor bu konuda da farklı tezleri savunuyor. Almaz Antey’in deneyi, Hollanda’nın raporunda ileri sürüldüğü gibi gerçekten de popyon şeklindeki şarapnellere sahip 9N314M başlıklı bir BUK füzesi kullanılması halinde uçakta da papyon şekilli deliklerin oluşması gerektiğini gösterdi. Ancak MH17 sefer sayılı uçağın gövdesinde bu tarz izler yoktu.
Füze tipi
Hollanda, uçağın 9M314-M tipi başlık taşıyan BUK 9M38M1 tipi füze ile vurulduğu sonucuna varırken, Almaz-Antey ise uçağın eski model BUK 9M38 füzesi ile vurulduğu sonucuna ulaştı.
Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı Tjibbe Joustra, 9M314-M tipi füzelerin hem Rus hem de Ukrayna ordusunun elinde bulunduğunu söyledi. Almaz Antey ise uçağın düşmesine neden olduğunu öngördüğü BUK 9M38 tipi füzenin en son 1986'da üretildiğini ve artık Rus ordusunun envanterinde bulunmazken, Ukrayna tarafından halen kullanılmakta açıkladı.
lmaz-Antey'in Ukrayna ile karadan-havaya füzelerinin modernleştirilmesine ilişkin imzaladığı bir anlaşmaya göre Ukrayna ordusunun envanterinde 2005 itibarıyla 991 adet 9M38M1 füzesi ve 502 adet de 9M38 tipi füze bulunuyor.
Ukraynalı uzmanlar
Hollanda’nun raporunda, uçağın düşürülmesi için kullanılan füzenin tanımlanırken büyük oranda Ukraynalı uzmanların görüşleri baz alınıyor. BUK füze sistemini üreten Almaz-Antey şirketi yerine Ukraynalı uzmanlar ile görüşülmesi, araştırma sonucu ulaşılan çıkarımların da muğlak olmasına yol açıyor.