Rosaviatsia Başkan Yardımcısı Storçevoy, bugün düzenlediği basın toplantısında, Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi’nin hazırladığı raporda ‘mantıksızlık seviyesinin tüm sınırlarının aşıldığını’ belirterek, “Sonuçlarına kategorik olarak katılmadığımız bir belgeyle karşı karşıyayız. Rapordaki çıkarımlar tamamen yanlış olduğu gibi mantıksızlık seviyesinin tüm sınırlarını da aşıyor” dedi.
‘RAPORDAKİ VERİLERİN GERÇEKLİĞİ ŞÜPHELİ’
Storçevoy, uçağın BUK füzesiyle düşürüldüğü sonucuna varan Hollanda komisyonunun, füzelerin üreticisi Almaz-Antey şirketinin bazı değerlendirmelerini ‘bağlamı dışında kullandığını’ söyledi. Moskova’nın MF17 faciasını araştıran komiteye hiçbir şekilde baskı yapmadığını da vurgulayan Storçevoy, Rus tarafının araştırma sürecinden dışlandığına dikkat çekti.
‘HOLLANDALILAR SORUŞTURMAYI NEDEN GEÇ BAŞLATTI?’
Hollanda komitesinin, facianın ilk günlerinde enkaz yerinde inceleme başlatmakta geç kalması ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile işbirliği yapmamasını eleştiren Storçevoy, şunları söyledi:
“Dürüst ve açık olalım. Şu anda ve uçak faciasının üzerinden geçen bir yıl boyunca, çok sayıda ülke olayın tarafsız şekilde araştırılmasını istedi. Günümüzde Ukrayna’nın politikasına etki edebilen bu ülkelerin, kazanın hemen ardından facia bölgesinde ateşkes sağlanması ve acilen enkaza ulaşılması için harekete geçmelerini ne engelledi? AGİT komitesinin enkaz yerini birçok kez ziyaret ettiğini gördük. Peki Hollanda’nın araştırma komitesi neden AGİT’le işbirliği yapmadı. Araştırma, belgeleme, fotoğraflama sürecini neden acilen başlatmadı?”
‘TÜM HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ’
Rusya’nın olayın tarafsız şekilde araştırılmaya devam edilmesi için tüm haklarını kullanacağının altını çizen Storçevoy, BM Sivil Havacılık Örgütü’ne de soruşturmaya müdahil olması için başvurduklarını hatırlattı.
‘UKRAYNA’NIN SORUMLU OLDUĞU TESPİTİ HAKLI’
‘ABD İDDİASINI HALEN RESMİ OLARAK KANITLAYAMADI’
ABD’nin kazanın hemen ardından olaydan Rusya’yı sorumlu tuttuğunu, ancak bu iddiasını uydu görüntüleriyle halen kanıtlayamadığını da hatırlatan Storçevoy, birçok kez istemelerine rağmen ABD’den iddialarını kanıtlayan hiçbir resmi belge alamadıklarını söyledi:
“ABD’den ilk önce böyle bir veriye sahip olmadıkları yanıtını aldık. Sonra ise ellerindeki verileri bize resmi olarak sunamayacaklarını açıkladılar. Bu bizi şaşırttı. Eğer ellerinde böylesi önemli veriler varsa eden araştırma komisyonuna sunmuyorlar?”
‘ALMAZ-ANTEY SORUŞTURMAYA DEVAM EDECEK’
Rus savunma şirketi Almaz-Antey’in dün kamuoyuyla paylaştığı raporunda, Donbass’ta düşen uçağın, Kiev güçlerinin kontrolündeki Zarojenskoye’den atılan bir BUK 9M38 füzesi ile vurulduğu tespiti yer almıştı. Son Buk 9M38 füzesinin 1986'da üretildiği hatırlatması yapılan raporda, bu tip füzelerin yıllardır Rus ordusunun envanterinde bulunmadığını vurgulanmıştı.
Hollanda’nın raporunda ise, uçağın düşürülmesine neden olan Buk füzesinde 9M314-M tipi başlık kullanıldığı tespiti yer alıyor. Ancak raporda füzenin kime ait olduğu ve hangi noktadan fırlatıldığına ilişkin bilgi yer almıyor.