Çin'den ardı ardına gelen olumsuz ekonomik ve finansal haberler, varlık ve emtia piyasalarında ciddi kayıplara neden olurken, belirsizliklerle dolu yeni bir dönemin de kapısını araladı.
Temmuz-eylül çeyreğinde Hang Seng Endeksi (Hong Kong) yüzde 22,1, Nikkei 225 Endeksi (Japonya) yüzde 14, Dax Endeksi (Almanya) yüzde 11,7, Nasdaq Endeksi (ABD) yüzde 8,8, Dow Jones Endeksi (ABD) yüzde 7,6, FTSE 100 Endeksi (İngiltere) ve S&P 500 Endeksi (ABD) ise yüzde 7 değer kaybetti.
Gelişmekte olan ülkelerin borsaları da benzer bir tablo çizerken, aynı dönemde Bovespa Endeksi (Brezilya) yüzde 15,3, Borsa İstanbul 100 Endeksi yüzde 9,7, Sensex endeksi (Hindistan) yüzde 6 geriledi.
Küresel piyasaların, yaklaşık 11 trilyon dolara ulaştığı öngörülen bu kayıplarla, son 4 yılın en kötü çeyreğini geçirdiği dikkati çekerken, yeni satış dalgalarının son çeyreği de etkisi altına alabileceğinden korkuluyor.
ÇİN, EMTİA PİYASALARINI DA VURDU
Uzun süreli düşüş eğiliminin ardından dengelenmeye başlayan ham petrol fiyatları, temmuz-eylül çeyreğinde Çin'in talebi düşürmesi sonucu yüzde 20'nin üstünde geriledi.
Maden fiyatları da aynı nedenle düşüşünü sürdürürken, son 3 ayda platinyum yüzde 16,5, bakır yüzde 12,5, gümüş yüzde 7 ve altın yüzde 4,3 değer kaybetti.
Fakat, yavaşlayan Çin'in emtia fiyatları üzerindeki baskısını son 3 ayla sınırlamak mümkün değil, çünkü ülke ekonomisi 2010'dan bu yana istikrarlı bir şekilde yavaşlıyor ve bu durum küresel talebi düşürmeye devam ediyor.
Nitekim, Dünya Bankası'nın 2014 yılına ilişkin verileri, enerji fiyat endeksinin yüzde 7,2, kıymetli metaller fiyat endeksinin yüzde 12,1 ve tarım fiyat endeksinin yüzde 3,4 gerilediği ortaya koymuştu.
Kuruluş, ayrıca, temmuz ayında yayımladığı "Emtia Piyasaları Görünüm Raporu"nda, bu yılki enerji fiyat endeksinin yüzde 40,5, kıymetli metaller fiyat endeksinin yüzde 2,9 ve tarım fiyat endeksinin yüzde 4,8 daha azalacağı tahmininde bulunmuştu.
KÜRESEL RESESYON İHTİMALİ YÜZDE 55
Örneğin, New York merkezli Citigroup'un Başekonomisti Willem Buiter, geçtiğimiz hafta, Çin'in bu sene yüzde 4 büyüyeceği öngörüsünde bulunurken, yavaşlamanın bu şekilde devam etmesinin küresel resesyon riskini artıracağını ifade etmişti.
Buiter, ayrıca küresel ekonominin önümüzdeki birkaç yıl içinde resesyon girme ihtimalini yüzde 55 olarak değerlendirmişti.
Benzer şekilde Morgan Stanley'in Gelişen Piyasalar Yöneticisi Ruchir Sharma, Çin'de gelecek yıl da devam edecek olan bir yavaşlamanın küresel büyümeyi yüzde 2'nin altına çekebileceğini belirterek, "Gelecek küresel resesyon Çin'den kaynaklanacak" görüşünü paylaşmıştı.