Kötü koşulları nedeniyle ‘jungle' olarak da adlandırılan Calais'teki mülteci kampına ilişkin izlenimlerini Twitter hesabından paylaşan Peter Sutherland, "Calais'teki kamp, tam anlamıyla korkunç bir yer. Pislik, beraberinde hastalığı getirmiş. Kamp, insanların umutsuzluğuna tanıklık ediyor. Bu insanlar acil yardımı hak ediyor. Calais'te uğradığım şoktan kolay kolay çıkamayacağım. Fransız ve İngiliz hükümetleri, kamptaki korkunç koşullara bir an önce yanıt vermeli" diye yazdı.
I cannot easily recover from the shock of Calais.the French and British governments should rapidly respond to the horrible conditions.
— Peter Sutherland (@PDSutherlandUN) 23 Eylül 2015
Sutherland, Calais ve diğer kamplarda kalan mültecilerin kimliklerinin tespiti ve İngiltere'ye ilticalarına yardım edebilmek için, bölgede kalıcı bir merkez kurulması gerektiğinin de altını çizdi.
Together with stopping irregular migration new avenues for legal migration should be opened.migration#
— Peter Sutherland (@PDSutherlandUN) 24 Eylül 2015
Avrupa'daki mülteci krizinin en çarpıcı noktalarından olan Calais kampında, Afganistan, Suriye, Eritre, Etiyopya, Sudan'dan gelen 3 binden fazla mülteci bulunuyor. Derme çatma çadırlarda, kötü şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan mülteciler, İngiltere'ye ulaşmak istiyorlar. Kamptaki vahim şartlar, birçok insan hakları ve yardım derneği tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Coming home from the jungle in calais. Most animals have basic needs met better than these incredible people. #Enough pic.twitter.com/0Aq2oA8RHC
— johnny sertin (@johnnysertin) 16 Eylül 2015
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, bu ay başında yaptığı açıklamada, Calais'te 120 çadırdan oluşan tam teşekküllü bir mülteci kampı kurulabilmesi için Fransa'ya AB'den 5 milyon Euro daha mali yardım yapılacağını bildirmişti.