Oturumu ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ortak yönetirken, Papa Franciscus genel kurul salonuna girişinde uzun süre ayakta alkışlandı.
'BİR ÇOĞUMUZ YABANCIYDI'
Papa Franciscus, son yüzyıllarda milyonlarca insanın hayallerini inşa etmek için Amerika kıtasına geldiğini anımsatarak, şu anda Amerikan vatandaşı olanların atalarının da bir zamanlar göçmenler olduğunu hatırlattı.
Konuşmasında, "Trajik biçimde, bizlerden çok zaman önce burada olanlara her zaman saygı içinde davranılmadı" diyerek Amerikan yerlilerini kastettiği görülen Franciscus, bu kesimlere en güçlü saygı ve takdirlerini ilettiğini söyledi.
Franciscus, "(Onlarla) ilk irtibatlar çok çalkantılı ve şiddet içinde geçti ama geçmişi, bugünün kriterleriyle yargılamak da çok zor. Yine de geçmişin hatalarını ve günahlarını tekrarlamamalıyız. Hayatlarımızı olabilecek en asil, adil biçimde yaşamalı ve yeni nesile komşularına ve çevrelerindeki hiçbir şeye sırtlarını dönmemelerini öğretmeliyiz" diye konuştu.
Avrupa'daki Suriyeli sığınmacı krizine değinen Papa Franciscus, şu anda dünyanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük mülteci krizini yaşadığını söyledi.
Bunun kendileri için büyük bir zorluk ve birçok zorlu kararlar anlamına geldiğini belirten Papa, ABD'nin de benzer durumu yaşadığını, birçok kişinin kendileri ve sevdikleri için daha iyi bir gelecek umuduyla kuzeye göç ettiğini anımsattı.
Papa Franciscus, "Onların sayılarından afallamamalıyız, onları insan olarak görmeliyiz, yüzlerini, ruhlarını görmeliyiz. Onların durumlarına en iyi şekilde cevap vermeye çalışmalıyız, insani biçimde, adil ve kardeşçe yanıt vermeliyiz. Altın kuralı hatırlayalım: Kendinize nasıl davranılmasını istiyorsanız, başkalarına da öyle davranın" ifadesini kullandı.