Öte yandan Amano, İran Meclisinde Nükleer Müzakerelerde Varılan Anlaşmayı İnceleme Komisyonu toplantısında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
İran, Parçin askeri tesislerinin gizli askeri bilgilerin ifşa olacağı gerekçesiyle incelenmesine karşı çıkıyordu.
IAEA ile İran arasında yapıldığı iddia edilen ve Parçin askeri tesislerinin denetimini içeren gizli anlaşmanın bazı maddeleri ağustosta yayımlanmıştı. AP ajansı, IAEA ile İran arasında 11 Temmuz 2015'de imzalandığı iddia edilen gizli anlaşmanın içeriğini yayımlamış, anlaşmanın, İran ve P5+1 ülkeleri arasında yapılan anlaşmalardan ayrı olduğu ve iki resmi görevli tarafından doğrulandığı ifade edilmişti.
Haberde, gizli anlaşma taslağından ele geçirildiği ileri sürülen bazı maddelerin içeriği de bulunuyordu. İran ile IAEA'nin Parçin sorunuyla ilgili olarak anlaştıkları belirtilen maddelerde, 'İran'ın, Kurum'a askeri kaygıları da göz önünde bulundurarak yerlerin fotoğraflarını sağlayacağı' ve bu konuda mutabık oldukları belirtiliyordu.
IAEA'nın faaliyetlerin teknik onayını sağlayacağı belirtilen bir diğer madde de "Faaliyetlerin, IAEA tarafından sunulan teknik şartnamelere uygun olarak ve İran onaylı malzemelerle gerçekleştirileceği" vurgulanıyordu.
Önlemlerin ardından, İran'ın davetlisi olarak IAEA Başkanın bölgeyi ziyaret edeceği ve İran ile IAEA'nin Parçin ile ilgili sorunlarla alakalı teknik yuvarlak masa toplantısı yapacağı bilgisine de yer verilmişti.
Bazı medya organları, IAEA ile İran arasında yapılan gizli anlaşmaya göre İran'a denetim yetkisini devredildiğini iddia etmişti. IAEA ile İran arasında normal denetim prosedürlerinin dışına çıkıldığı belirtilen haberlerde, Parçin tesislerinin denetiminde Tahran yönetimine, kendi uzmanlarını ve ekipmanlarını kullanmasına izin verildiği ileri sürülüyordu.