"Esad kendi halkına karşı savaş açmış bir lider olarak aslında çoktan tarihteki karanlık sayfalarda yerini almıştır. Bugünkü varlığı sadece nihai noktanın henüz konmamış olmasıyla ilgilidir. Esad'ın herhangi bir şekilde Suriye'nin geleceğinde ya da Suriye'nin yeniden istikrara kavuşmasında oynayacağı bir rol kalmamıştır. Bu bizim hükmümüz değil, savaş açtığı halkının hükmüdür. Esad kaldığı müddetçe bu kaos, bu kargaşa Suriye'deki insanları esir almaya, insanlar bu tarifsiz acıları çekmeye devam edecektir."
Avrupa'ya yönelik mülteci akışı hakkında da konuşan Sinirlioğlu, Türkiye'nin dünyada en fazla mülteci barındıran ülke olarak üzerine düşeni yaptığını ifade ederek "Hayatta kalma mücadelesi veren insanların sorunu, tüm insanlığın sorunudur. Kriz tel örgü çitler örerek, barikatlar örülerek aşılamaz. Almanya ile bu konuda tam bir mutabakat halindeyiz. Avrupa'da Türkiye'nin bu konudaki görüşlerine en yakın ülke Almanya'dır. Almanya bu konunun hepimizin sorunu olduğuna ve bu konuda hepimizin sorumluluk alması konusunda hemfikirdir. Külfet paylaşımına hazır olduğunu belirtmiştir. Almanya'nın bu konudaki tutumunun diğer AB ülkesi dostlarımıza örnek olmasını diliyoruz" diye konuştu.
Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier ise Türkiye'nin mültecilere desteğini takdirle karşıladıklarını ifade ederken Türkiye'ye bu konuda yapılacak yardımların arttırılacağını söyledi. Steinmeier, "Derhal ve ivedilikle seçimlerden önce bir göç diyaloğu oluşturmak istiyoruz, bu konuda dışişleri, içişleri, kalkınma bakanlıklarının neler yapabileceğini gözden geçirmek istiyoruz. Operasyonel olarak ortak neler yapılabilir, bu diyaloğu nasıl yaşama geçirebiliriz, bunları konuşmamız gerekiyor" dedi.
Mültecilerin ülkelerindeki savaşlardan kaçan insanlar olduğunu kaydeden Steinmeier, "Suriye'deki çatışmanın daha az bir düzeye indirilebileceği üzerinde durduk, orta ve uzun vadede nasıl siyasi çözüm oluşturulabilir, bunun üzerinde durduk" dedi.
'MÜLTECİLER TÜRKİYE'DE KALMALI MI?' SORUSUNA NET YANIT YOK
Steinmeier, "Mültecilerin Türkiye'de kalması gerektiği ve onlara Türkiye'de yardım edilmesi gerektiği yönünde Avrupa'dan açıklamalar geliyor, siz bu görüşe katılıyor musunuz?" sorusuna ise net bir yanıt vermezken, "Türkiye'nin mülteciler konusunda en büyük yüke sahip olduğunu düşünüyorum ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) destek çerçevesine Türkiye'nin de dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Avrupa'da bu konuda bir karar verme aşamasındayız. Türkiye'nin desteklenmesi konusunda karar verme aşamasına yakın zamanda geleceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.