Merkeze yakın medya kuruluşlarının gerçekleştirdikleri kamuoyu araştırmaları Yeni Demokrasi'nin bir sürprize imza atabileceği olasılığı üzerinde dururken, sol eğilimli gazete ve televizyonlar ise SYRIZA'nın birincilik ipini yüzde 3-4'lük bir farkla göğüsleyeceği ihtimali üzerinde duruyor.
Atina'da son saatlerde gündeme gelen yeni bir kulis bilgisine göre, seçimlerden SYRIZA'nın galip çıkmasıyla beraber partinin ağır toplarından ve kurucularından Yannis Dragasakis yeni koalisyon hükümetinin başbakanlığını üstlenebilir.
Seçimlerde birincilik kadar hangi partinin üçüncülük ipini göğüsleyeceği ve hangi partilerin meclise girebileceği de merak konusu. Şu anki veriler Altın Şafak'ın büyük ihtimalle seçimlerden yine üçüncü parti olarak çıkacağını gösteriyor.
Hangi partilerin meclise gireceği noktasında ise net bir görüntü yok. Eski hükümetin ortağı Bağımsız Yunanlar şu an itibariyle yeni parlamentoya girebilmek için çetin bir mücadeleye girmiş durumda. Aynı durum Yunanistan siyasetinin parlayan yıldızı Merkez Birliği için de geçerli. Öte yandan yakın dönemde SYRIZA'dan kopan Sol Platform öncülüğünde kurulan Halkın Birliği'nin oy oranları da yüzde 3'lük barajın biraz üstünde.
Yunanistan'daki kritik milletvekili seçimlerine ramak kala deneyimli Yunanistanlı analist ve gazeteci Vasilik Siouti çok çarpıcı bir analizde bulunuyor. Siouti'ye göre Pazar günkü seçimlerin sonucu şimdiden belli olmuş durumda. Seçimlerin tek bir galibi var, o da kreditörlerden başkası değil. 20 Eylül seçimleri Yunanistan'ın karşı karşıya olduğu hiçbir sorunu çözmezken, ülkeyi yeni maceralara sürükleyebilir.
‘SEÇİM SONUCUNUN BÜYÜK BİR ÖNEMİ YOK'
"Yeni hükümetin kim veya kimler tarafından kurulacağı pek önemli değil." Avrupa Destek Mekanizması Başkanı Klaus Reglink'in birkaç gün önce bu önemli açıklamayı yaptığını vurgulayan Siouti şu noktanın altını önemle çiziyor: Kreditörler için seçim sonucu var olan Yunanistan gerçekliliğini değiştirmeyecek. Milletvekillerinin yüzde 80'ini borç anlaşmasının safında yer almaya devam edecek.
Sioutis'e göre seçimlerden hangi parti galip çıkarsa çıksın, kurulacak yeni hükümet borç anlaşmasını harfiyen uygulamak zorunda kalacak. Bu seçimlerin manasızlığını gerçek anlamda gözler önüne seriyor.
YUNANİSTAN'A YATIRIMLARI UNUTMA VAKTİ
Seçim sonuçları ne olursa olsun, gelecek dönemde Yunanistan'a ciddi yatırımların gerçekleştirilmesi beklenmemeli. Bu görüşünü bizlerle paylaşan Siouti şunları vurguluyor: "Seçim sürecinde liderlerden hiçbiri yatırımlar ve ekonomik kalkınma için bir program sunmadı. Bu bir anlamda kreditörlerin başarısıdır. Son beş yıl boyunca kreditörler sıkı kemer sıkma politikalarından başka bir şeyi öngörmeyen programları ülkeye dayatmaya çalışıyorlar. En nihayetinde bunda başarılı oldular."
KREDİTÖRLERİN BÜYÜK ‘SEÇİM' ZAFERİ
Sioutis'e göre kreditörler Yunanistan'da çok büyük bir zafere imza attı. Birkaç hafta önce ülkedeki büyük kemer sıkma politikaları karşıtı bloğu parçalamayı başardılar. SYRIZA'nın liderliğini istedikleri pozisyona sürüklediler. Böylelikle SYRIZA'nın parçalanmasının yolu açılmış oldu. Aynı şekilde hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar'ın tarih sahnesinden silinmesinin yolu da açılmış oldu. Bu popülist sağcı parti kemer sıkma politikalarını tasvip etmeyen sağcı seçmenler için kurulmuştu. Yeni borç anlaşmasının meclisten geçmesiyle beraber sağcı seçmenin bu partiye destek vermesi için ortada hiçbir neden kalmadı.
SEÇİMLERİN MAĞLUBU: SYRIZA
Sioutis'e göre SYRIZA, seçimleri birinci sırada bitirse bile büyük bir hezimetle karşı karşıya gelmiş olacak. Son günlerde partinin karşı karşıya olduğu içler acısı durum Sioutis'i bu sonuca taşıyor. SYRZA seçimlere sekreteryasız (borç anlaşması nedeniyle istifa etti) ve dağılmış bir gençlik örgütüyle giriyor. Dahası, Yunanistan'ın siyasi tarihinde ilk defa bir sol parti seçim propagandası için profesyonellerden yardım talep etmek zorunda kaldı.
Sioutis'e göre pazar günkü seçimlerin ne SYRIZA ne de Yunanistan toplumu için büyük önemi var. Yunanistan halkı pazar günü yeni borç anlaşmasının uygulanışını üstlenecek olan kabineyi seçmek için sandık başına gidiyor. Sioutis'e göre, geçtiğimiz süreç Çipras'ın borç anlaşmasının uygulanışı noktasında oldukça zayıf bir lider olduğunu gösterdi. Diğer yandan Yeni Demokrasi'nin lideri Evangelos Meimarakis de eski sistemin ‘adamı' olması nedeniyle çevresine umut aşılamıyor. Böylesi umutsuz bir ortamda SYRIZA'nın ileriki dönemde yeni darbelerle karşı kalması kaçınılmaz. Sioutis bu noktanın altını özellikle çiziyor.