Sosyal medyada haberleşerek otogarda sabahlayan, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu sığınmacıların sayısı sürekli artıyor. Polis bir yandan güvenlik önlemlerini artırırken, bir yandan da Suriyelileri İstanbul'a geri dönmeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor. Sığınmacıların bir kısmı otobüslerle Edirne'ye ulaşırken, otobüs bileti alamayanlar ise yürüyerek gitmeye çalışıyor.
Yüzlerce Suriyeli İstanbul otogarında bekliyor.Edirne'ye bilet satışı yok.Otobüslere alınmıyorlar pic.twitter.com/gA0PH01oja
— Umay Aktaş Salman (@umayaktas) 15 Eylül 2015
İSTANBUL OTOGARINDA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Deniz yolunun tehlikeli olduğunu, onun için önce Edirne'ye, oradan da yürüyerek Yunanistan'a geçmek istediklerini belirten mülteciler, "Bizim bir talebimiz yok, bize yardımcı olsunlar. Yol versinler gidelim" dedi. Aralarında kadın, çocuk ve engellilerin de bulunduğu mültecilerin İstanbul Otogarı'ndaki bekleyişi devam ediyor.
'DENİZDEN KORKTUĞUM İÇİN KARAYOLUNU TERCİH ETTİM'
Sığınmacılardan Salih Ahmed yaklaşık iki ay önce Suriye'den İstanbul'a geçtiklerini, burada bir süre çalışıp para biriktirdikten sonra Edirne'ye geldiklerini anlattı.
Ahmed, ''Ağabeyim, annem ve kardeşlerimin hepsi Almanya'ya gitti. Bir tek ben, eşim ve çocuklarım kaldık. Ailem deniz yoluyla gitti. Denizden korktuğum için ben karayolunu tercih ettim. Çocuklarım olmasaydı belki deniz yolunu denerdim'' dedi. Ahmed, başka seçenekleri olmadığını, bu nedenle sonu ne olursa olsun mutlaka Avrupa'ya gideceklerini söyledi.
Çok sayıda Suriyeli sığınmacı Edirne'ye gitmek için İstanbul Esenler Otogarı'na geldi. pic.twitter.com/IQ4A5wd9DJ
— guray ervin (@gurayervin) 15 Eylül 2015
AYLAN BEBEK FOTOĞRAFI İLE KENDİLERİNE İZİN VERİLMESİNİ İSTİYORLAR
Suriyeli 9 yaşındaki kız çocuğu Ceylan, polislerin Almanya’ya gitmeleri için kendilerine izin verilmesini istedi. Türkçe konuşmayı bilen 7 yaşındaki diğer kız çocuğu Ivana ise Almanya’ya gidip okuyup öğretmen olmak istediğini söyledi. Savaşta 2 ayağını kaybeden ve Almanya’daki abisinin yanına gitmek için tekerlekli sandalyesi ile yanına 1 yaşındaki oğlu Rafeel eşi Salem’i alarak yola çıkan Hijam Corom’un, dramı yürekleri dağladı. Suriye’de savaş çıkmadan önce çok mutlu bir şekilde yaşadıklarını anlatan Corom, "Savaşta iki ayağımı kaybettim ama ümidimi kaybetmedim. Eşim ve çocuğumla Almanya’da bulunan abimin yanına gitmek için yola çıktık. Tek umudum Almanya’ya gitmek orada eşimi ve beni yeni bir hayat bekliyor" diye konuştu.
KONTROLLER ARTTI
Bu arada Almanya'nın 400 bin sığınmacıyı kabul edeceği söylentisi üzerine, sığınmacıların toplu olarak Yunan sınırını geçme kararı aldıkları bilgisini edinen polis ve jandarma ekipleri, kent girişlerindeki kontrollerini artırdı.
Bu şekilde kente girmek isteyen 150 kişilik grup otoban çevresindeki tarlalarda tespit edilirken, İl Emniyet Müdürlüğü, sayılarının artacağı tahmin edilen sığınmacılar nedeniyle çevre illerden takviye yaptı.
Türkiye'nin batısında, Karadeniz kıyılarından başlayıp Ege Denizi'ne kadar 472 kilometrelik hat boyunca uzanan Bulgaristan ve Yunanistan sınırı tarihinin en yoğun geçişlerine sahne oluyor. Geçtiğimiz günlerde bir ilk yaşandı. Edirne Valiliği'nin 10 Eylül'deki açıklamasına göre, sadece bir günde sınırı yasadışı yollardan geçmeye çalışan 712 kişi yakalandı. Sığınmacı trafiğinin arttığı 2015'te günde ortalama 100-150 kişi hakkında işlem yapmaya başladıklarını söyleyen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, yaşanan bu ani yükselişe bazı Avrupa ülkelerinin sığınmacı kabul ettiğini duyurmasının sebep olduğunu savunuyor.