Sığınmacıları ülkeye sokmamak için Sırbistan sınırına dikenli tel çeken ve Röszke-Horgos tren yolunun sınır girişini dikenli tellerle kaplı yük vagonu ile kapatan Macaristan, geçen hafta duyurduğu olağanüstü önlemleri yürürlüğe soktu.
MACARİSTAN, 16 MÜLTECİYİ SINIRI GEÇTİĞİ İÇİN GÖZALTINA ALDI
Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, gece yarısı yaptığı açıklamada, sıkılaştırdıkları önlemler sonucunda ‘yeni bir döneme’ girildiğini ve ‘kaçak göçmenlerin akınını durduracaklarını’ söyledi. Nitekim ilk etapta sınırdan girmeye çalışan 9 Suriyeli ve 7 Afgan göçmen gözaltına alındı.
Macaristan bugünden itibaren ülkeye yasadışı şekilde giriş yapan göçmenlerin 3 yıla kadar, devlet malına zarar veren göçmenlerin de 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini duyurmuştu.
'YUNANİSTAN GÖREVİNİ YAPSAYDI BÖYLE OLMAZDI'
Bu arada Kovacs, mülteci akınıyla ilgili olarak Yunanistan'a da yüklendi. Atina’yı ‘görevini yapmamakla’ suçlayan Kovacs şunları söyledi: "Biz tüm AB üyesi ve üyelik adayı devletlerin görevini yapmaya zorlanması gerektiğine inanıyoruz. Aslında bu göç dalgasının başladığı yerde, AB üyesi olan bir ülke, Yunanistan var. Yunanistan Schengen'e katıldığı andan itibaren görevini yapsaydı, son birkaç haftadır yaşanan şeyler engellenebilirdi."
Yeni düzenlemelere göre, göçmenler resmi sınır geçişlerinde hâlâ sığınma hakkı için başvuruda da bulunabilecek. Ancak bu göçmenler Sırbistan’dan geliyorsa ve orada başvuruları bulunmuyorsa 8 gün içinde sınır dışı edilecek. Nitekim Kovacs, yasal sınır geçiş noktası açmanın işe yarayacağını ve sığınma isteyenlerin bunu uluslararası kanunlara uygun şekilde yapması gerektiğini savundu.
Sırbistan sınırı 17 Haziran’da 3 metre yükseklikte, 175 kilometre uzunluğunda tel örgüyle kapatma kararı almıştı. Ayrıca sınır boyunca atlı polisler ve polis helikopterleri de görevlendirildi.
We're really out of words. Look at this fully-barbwired Mad Max-inspired monster train @ #Roszke! #Hungary #refugees pic.twitter.com/2eMszDcoyX
— Index.hu (@indexhu) 14 Eylül 2015
Öte yandan TV2 kanalına konuşan Başbakan Viktor Orban, yeni önlemlerin ardından pek çok kişinin sınır dışı edilmesini beklediğini söyledi: “Artık göçmenlere Sırbistan’da iltica başvurusunda bulunup bulunmadıklarını soracağız. Bulunmamışlarsa- sonuçta Sırbistan güvenli bir ülke- sınır dışı edilecekler.”
SIRP BAKAN: MACARİSTAN'A BİR KERE GİRERLERSE, GERİ ALMAYIZ
Sırbistan’da göçmenlerden sorumlu bakan Aleksandar Vulin ise Orban’ın kararını desteklemeyen açıklamalar yaptı. Macaristan’a girip sonra geri gönderilen hiç kimseyi ülkeye sokmayacaklarının altını çizen Vulin, “Bu artık bizim sorumluluğumuz olmaktan çıkar. Bir kere Macaristan topraklarına girmişler. Dolayısıyla Macaristan’ın uygun şekilde davranmasını bekliyoruz” dedi.
Bu arada dün bir araya gelen, ama Avrupa Komisyonu’nun 160 bin mültecinin paylaştırılmasına ilişkin planın detayları üzerinde anlaşamayan AB içişleri bakanları, 8 Ekim’e randevu verdi. Ayrıca ‘güvenli ülke’ sınıfına sokulması önerilen Türkiye liste dışında bırakıldı. Bu da Türkiye’den gelen sığınmacıların yapacağı başvuruların diğer ülkelerden yapılanlarla eş tutulacağı anlamına geliyor.