Son yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından organize edilmiş en kapsamlı uluslararası askeri toplantılardan biri olan NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Konferansı'nın açılışı, Conrad Oteli'nde Pavel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu 28 üye ülkenin genelkurmay başkanları ve askeri temsilcilerin katılımıyla başladı.
Orgeneral Pavel, açılış konuşmasında, bugün NATO'nun güney kanadında gelişmekte olan güvenlik zafiyetleri ve zorlukların, tartışmanın kilit noktası olacağını, dolayısıyla İstanbul'un bu konferans için çok doğru bir yer olduğunu söyledi.
Pavel, Türkiye'nin NATO'da oynadığı aktif rolden dolayı Orgeneral Akar'ı tebrik etti.
'HAZIRLIK EYLEM PLANI ÜZERİNDE DURACAĞIZ'
NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Konferansı'nın, ittifakın karşı karşıya bulunduğu meseleleri ele almak için fırsat teşkil ettiğini dile getiren Pavel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle 28 millet, kendi arasında görüş birliğine varmakta, güç birliği ve dayanışma içinde bu meseleleri nasıl ele alabileceğini belirlemektedir. Bu konferans çerçevesinde Türk ev sahibimizin bölgesel güvenliğe dair sağladığı bir perspektifi az önce dinledik. Bu çerçevede görüşmelerimiz, tartışmalarımız devam edecek. Hazırlık eylem planımız üzerinde duracağız. Aynı zamanda devlet ve hükümet başkanları geçtiğimiz yıl Galler Zirvesi'nde ve önümüzdeki yaz gerçekleşecek Varşova Zirvesi'nde nelerin tam anlamıyla uygulanması gerektiğini ortaya koymuşlardır.
Şu anda ittifakın karşı karşıya bulunduğu güvenlik problemlerinin neler olduğu ve yüksek hazırlıklı ortak eylem gücümüz çerçevesinde neler yapacağımızı görüşeceğiz. Aynı zamanda NATO'nun gelecekteki stratejisi, hazırlık eylem planı ve askeri perspektiflerimizi, nasıl bir pozisyon belirleyeceğimizi ve adaptasyon geliştireceğimizi, Varşova Zirvesi'ne kadar Genelkurmay Başkanları çerçevesinde katkılarımızı tartışıp görüşme fırsatı bulacağız."
Orgeneral Pavel, eğit-donat misyonları çerçevesinde ittifak içerisinde harekat önceliklerini belirleyeceklerini ve bu misyonun bundan sonraki çalışmalarını görüşeceklerini ifade ederek, aynı zamanda askeri unsurların kalıcı ortaklık çerçevesinde Afganistan'da 2016'dan sonraki pozisyonunu belirlemeye çalışacaklarını, Batı Balkanlar'daki siyasi ve askeri durumu ele alacaklarını kaydetti.