60 GÜNDE 157.000 MÜLTECİ
2015 yılının başlarından itibaren Yunanistan'a yasa dışı yollardan tamı tamına 230 bin insan giriş yaptı. Temmuz- Ağustos sürecinde bu girişler zirveye ulaştı. Atina'nın büyük ekonomik krizle boğuştuğu bir esnada 157 binin üzerinde insan bulabildikleri her türlü vasıtayla soluğu Yunanistan'da aldı. Atina'ya göre bu durum Ankara'nın izlediği bilinçli politikanın bir ürünü.
İKİ MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN YUNANİSTAN'A GEÇMEK ÜZERE
ATİNA: KRİZİN SORUMLUSU TÜRKİYE
Souliotis'e göre, Atina'nın perspektifinden mülteci krizinin varmış olduğu kritik boyutlardan Ankara'nın hatalı politikaları sorumlu. Gazeteciye göre birkaç nedenden dolayı Türkiye sınırlarını mülteci geçişlerine ve özellikle insanların kolaylıkla Yunanistan'a geçişine açmış durumda. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir: Türkiye'nin içerisinde bulunduğu buhran, ABD ile Türkiye arasında varılan son IŞİD eksenli anlaşma, AB'ye ve Yunanistan'a baskı uygulama politikası.
‘TÜRKİYE MÜLTECİ DRAMINI KULLANIP YUNANİSTAN'IN EGEMENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR'
‘TÜRKİYE SURİYE'NİN KUZEYİNİ İNSANSIZLAŞTIRMAK İSTİYOR'
Atina'daki istihbarat çevreleri Ege'deki yoğun mülteci göçünü Türkiye'nin Suriye'de izlediği ‘hatalı' politikalarla ilişkilendiriyor. Atina'ya göre Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki esas amacı insandan arındırılmış bir askeri işgal bölgesi yaratmak. Bu nedenle Ankara, Suriye'den Avrupa'ya göçleri kolaylaştırmanın derdinde.
Atina'daki diplomatik çevreler Türkiye'nin mülteci krizinde oynadığı rolle ilgili olarak bir ihtimali daha gözden kaçırmıyor. Atina'da Batılı başkentlerle işbirliği çerçevesinde masaya yatırılan bir senaryoya göre Ankara ‘yan diplomatik yollardan' IŞİD ile Suriye'nin kuzeyi için anlaşmaya varmış olabilir. Sputnik'e ulaşan ve Atina'nın perspektifinden İran tarafından da dillendirilen senaryoya göre, Ankara'daki geçici hükümet ABD ile anlaşmaya varırken IŞİD'e Suriye'nin kuzeyi için bazı ‘kolaylıklar' sunma noktasında gizli bir anlaşmaya varmış olabilir.
TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ VE KIBRIS ETKİLENEBİLİR