Samaras’tan boşalan Yeni Demokrasi liderliğine geçici süreliğine eski Meclis Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Evangelos Meimarakis oturdu. Yeni Demokrasi’deki bu geçiş dönemi SYRIZA-Bağımsız Helenler Hükümeti’nin erken seçim kararı aldığı sürece denk geldi. Ayrıca, Yunanistan yeni borç anlaşmasını tereddütsüz bir biçimde kabul etmek durumunda kaldı. Bu gelişmenin akabinde SYRIZA iki cepheye bölündü ve partinin kamuoyu araştırmalarındaki oy oranları sert düşüş göstermeye başladı. şubat-mart döneminde SYRIZA’nın oy oranları yüzde 45’leri zorlarken, bugün partinin oy oranı yüzde 24-27 aralığında sabitlenmiş durumda.
SYRIZA’nın oy oranları düşerken Yeni Demokrasi’nin oy oranları yükseliş trendi yakalamaya başlıyor. Bu gelişmede partinin geçici lideri Meimarakis’in halk nezdinde kabul gören duruşu ve söylemi büyük rol oynuyor. Ayrıca, Meimarakis ile beraber partinin liberal kanadı tekrar ön plana çıkmış durumda.
Yeni Demokrasi’nin liberal ve Avrupai kanadını temsil eden, Yunanistan sağının önde gelen simalarından milletvekili Kosti Hacidakis
Yunanistan’daki erken seçimlere sayılı günler kala, Sputnik’in sorularını yanıtladı. Deneyimli siyasetçi, seçimlerden sonra ülkede ulusal birlik hükümeti kurulması gerektiğinin altını çizdi.
‘SYRİZA’DAN HATALAR SİLSİLESİ’
Aleksis Çipras’ın erken seçim kararı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Sizce bu kararın alınmasında hangi faktörler öne çıktı?
Bu kararın alınmasında SYRIZA’nın siyasi çizgisinin çıkmazları başrol oynadı. SYRIZA’nın 25 Ocak seçimleri öncesinde söyledikleri ve iktidara geldikten sonra yapmaya çalıştıkları Avrupa’nın ve ekonominin gerçekliklerine aykırıydı. Yıpranmaya başladığında da, bunu durdurma ümidiyle seçimlere başvurdu. Son kamuoyu araştırmaları bu seçimin de hatalı olduğunu göstermekte.
‘YENİ DEMOKRASİ BİRİNCİLİK İÇİN MÜCADELE VERİYOR’
Sizce erken seçimler Yunanistan’ın siyaset sahnesinde köklü değişikliklere yol açacak mı? Ne türlü değişikliklerle karşı karşıyayız?
Seçim sonrası için partinizin yol haritası nedir? Yeni Demokrasi ne türlü koalisyonlar içerisinde yer alabilir?
Seçimlerden sonra sadece ülkenin Avrupa vizyonuna inanan, tüm partiler tarafından desteklenen bir ulusal birlik hükümetinin başarılı olabileceği aşikardır. Yeni Demokrasi seçimlerden tek başına hükümeti kurma başarısıyla çıksa bile diğer partilerle işbirliği yolunu tutmalı. Şu an çok büyük bir mücadeleye atılmış durumdayız. Başarısızlık bir seçenek değil.
RUSYA İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ PERSPEKTİFİ
Yunanistan’ın son dokuz ay boyunca takip ettiği dış politika ile ilgili görüşünüz nedir? Seçimlerden sonra, iktidara gelirseniz ne türlü bir dış politika takip edeceksiniz? Yunanistan-Rusya ilişkilerinde konumunuz ne olacak?