Daha ileriki aşamalarda ‘adil' kotalar belirlenmesi konusunda bir tartışma yapılabileceğini belirten Orban, "AB dış sınırlarını koruyamadığı sürece Avrupa'ya akın edenlerin kaderini konuşmanın hiçbir mantığı yok" değerlendirmesinde bulundu.
Macar lideri şu ifadeleri kullandı: "AB içinde bir fon kurulması ve Türkiye gibi bizim için önem arz eden ülkelerin de onayıyla bu fondan bu ülkelerdeki mültecilerin sorunları ile baş etmek için destek sağlamamız çok daha mantıklı olur."
'SINIRLARI KAPATIN'
Bu arada Orban, Avusturya devlet televizyonu ORF'de bugün yayınlanan röportajında ise Almanya ve Avusturya'yı sığınmacı akını karşısında sınırlarını kapatmaya çağırdı. Orban, "Berlin ve Viyana açıkça, 'artık başka sığınmacı kabul etmiyoruz' demeli. Sınırları kapatmalı" ifadelerini kullandı.
Almanya'ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların rotasında yer alan Macaristan'da, son olarak Orban'ın partisi Fidesz'in çoğunlukta olduğu meclis cuma günü yeni bir yasa geçirerek zor durumdaki sığınmacılara yardım etmeye çalışan halkı cezalandırma yolunu seçti. Yasayla, polis ve orduya sığınmacıları barındırdığından şüphelenilen kişilerin evlerine baskın yapıp arama hakkı verildi. Yasaya karşı çıkanlar uygulamanın en temel insan haklarına aykırı olduğuna dikkat çekti.
GUARDİAN: AB, MACAR BAŞBAKANI KORKUNÇ ORBAN'I DURDURMALI
Öte yandan İngiliz Guardian gazetesi bugünkü başyazısında Macar lideri ‘Korkunç Orban' olarak niteleyip ‘Avrupa'nın Korkunç Orban'a karşı tavır alma zamanı' başlığını attı.
AP, ÇARŞAMBA TOPLANIYOR
Acil Mekanizma adlı planın, Strasburg'da düzenlenecek AP oturumunda oylanacağı gün, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de, bir konuşma yaparak kriterleri açıklayacak.
ACİL MEKANİZMA'DA İKİ ETAP VAR
Planın iki etabı var: İlk başta Yunanistan, İtalya ve Macaristan'da bekleyen 160 bin sığınmacı belirli kriterlere göre AB ülkelerine paylaştırılacak.
İkinci etabı ise yeni gelecek sığınmacılar konusu oluşturuyor. Sığınmacı akınının artması beklendiğinden AP, yeni sığınmacıları karşılamak için ‘Sürekli Acil Mekanizma Planı' hazırladı. AB ülkelerinin nüfusu, ekonomik gücü ve iş pazarının durumu baz alınarak bir kota belirlenecek. Sığınmacı paylaşımı da bu kotaya göre yapılacak.