Deney, Santa-Barbara'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden fizikçi Philip Lubin ve Pamona'daki Kaliforniya Eyalet Teknik Üniversitesi'nden Profesör Gary Hughes'in yönetiminde yapıldı.
Araştırmaya katılan Kaliforniya Üniversitesi öğrencisi Travis Brashirs, "Yaşanana süblimasyon ve buharlaşma süreci deniyor. Katı cisim veya sıvı gaz haline geliyor. Gaz da bulut oluşturuyor, yani ters ve eşit reaksiyona veya hızlanmaya yol açan maddenin salınımı meydana geliyor ve biz de bunu ölçüyoruz" diye anlattı.
Bazalt parçasının asteroide benzer şekilde dönmesi için mıknatıslar kullanıldı. Lazer yardımıyla hedefin dönüşü yavaşlatıldı. Brashirs, "Videomuzda, bazalt parçasının yavaşladığı, durduğu, dönüş yönünü değiştirdiği ve yine dönmeye başladığı görünüyor" dedi.
NASA'nın Sentry sistemi, Dünya için potansiyel tehlike taşıyan uzay cisimlerini takip ediyor. Sistem, veri tabanını sürekli güncelleyerek 100 yıl ileriye dönük olası çarpışmaları tahmin ediyor.
Asteroitleri yakalama misyonunun önümüzdeki 10 yıl içinde kurulacağını açıklayan NASA, 'yakalanan' uzay cisimlerinin Dünya'nın yörüngesine getirilerek astronotlar tarafından inceleneceğini belirtmişti.
NASA yöneticisi Charles Bolden, "Asteroitleri istikrarlı yörüngeye çıkarabilirsek yeni bilgiler edinme konusunda insanlık için çok önemli bir şey yapmış oluruz. Bu, çevre dostu teknolojilerin gelişimine yol açabilir ve gezegenimizi korumaya yardımcı olabilir" dedi.