ABD ve diğer potansiyel koalisyon uçakları ve varlıklarının Türkiye'de konuşlanması olanağından da faydalandığını hatırlatan Bass, söz konusu varlıkların Suriye'deki hedeflere ulaşması için gereken zamanı büyük ölçüde kısaldığına ve böylelikle koalisyonun askeri harekatını yürütme kabiliyetinin arttığına işaret etti.
IŞİD OPERASYONU NEREDEN YÖNETİLİYOR?
Büyükelçisi Bass, operasyonel ayrıntılara girmeden şu bilgileri verdi: Hava operasyonlarının genel koordinasyonu, Ortadoğu'da bulunan ABD Merkez Komutanlığı'na ait tesisten gerçekleştiriliyor. Ortaklar, koalisyona katılan ülkeler bu merkeze personel katkısında bulunuyorlar ve buna uygun teknoloji sayesinde koalisyonun tüm katılımcıları ve uçuş gerçekleştiren tüm uçaklar birbirleriyle irtibat halinde oluyor. Bu yolla, operasyonların güvenli, emniyetli ve sahada en fazla etkiyi yaratacak şekilde düzenlenmesini sağlıyoruz.
IŞİD'DEN ARINDIRILMIŞ BÖLGEYE KİM YERLEŞTİRİLECEK?
"Türkiye'deki beklenti, kamuoyundaki beklenti Cerablus ve Azez-Mera hattında 45 km derinliğinde bir temizliğin yapılması, IŞİD'den arındırılmış bir bölgenin oluşturulması ve buraya da bazı muhalif unsurların yerleştirilmesi" diyen Hande Fırat'ın "Türkiye'nin bu talebi karşılandı mı? 45 km derinliğinde bir hat, IŞİD'den temizlenecek ve oraya muhalif unsurlar mı yerleştirilecek?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
İki ülkenin üzerinde çalıştığı konu bu askeri operasyona katılımını görmekten rahatsızlık duymayacağı çeşitli grupların kabiliyetlerini değerlendirmek. Elbette Suriye'de rejime karşı hareket eden ve ABD'nin desteklemediği, desteklemeyeceği ve yardım etmeyeceği bazı gruplar bulunuyor. Bu yüzden, bu operasyonun ayrıntıları üzerinde çalışırken kimi destekleyeceğimizle ilgili net bir anlayışa sahip olmamız önemli. Türkiye bizim rahatsızlık duyacağımız bazı grupları önerebilir. Eğer böyle bir durum olursa, bu grubu desteklemeyeceğimizi ve söz konusu grubun operasyonlara katılımını desteklemeyeceğimizi açık bir dille ifade ederiz."
'MİSİLLEMELER KONUSUNDA OLDUKÇA HASSAS VE DİKKATLİYİZ'
"IŞİD'in savaşçıları taşıma, dünyanın diğer bölgelerinden savaşçı toplama ve bunları Türkiye ve diğer çevre ülkeler üzerinden çatışma alanına sokma kabiliyetiyle başa çıkmayı sürdürmek için yapmamız gereken çok iş var" diyen Bass, özetle şunları söyledi:
"Örgütün kendini finanse etme kabiliyetini azaltmayı sürdürmek ve insanları bir şekilde çeken bu korkunç ideolojiyle mücadele etmek için her birlikte yapmamız gerekenler var. Elbette Türkiye'nin burada kritik bir rolü var. Tüm bunları önceden önlemler alarak yapmak, IŞİD misillemelerine de bir ölçüde davet çıkarıyor. Bu konuda oldukça hassas ve dikkatliyiz. Türk emniyeti, istihbaratı ve diğer yetkililerle yakın çalışarak tehditlerle ilgili bize gelen bilgileri paylaşıyoruz ki, herkesin ve her iki hükümetin, Türkiye'ye ve vatandaşlarına yönelik ilave tehditleri mümkün olduğu kadarıyla en aza indirgemek için birlikte çalışmalarını sağlayabilelim.
'IŞİD'E SON VERECEK GRUPLARI DESTEKLEMEYE YOĞUNLAŞIYORUZ'
Suriye ve Irak'ta IŞİD'le savaşan, gerileten ve IŞİD'in bölgedeki kontrolüne son verecek çözümü sağlayacak grupları desteklemeye yoğunlaşıyoruz. Bunu gerçekleştiren, aşırılıkçı olmayan, ABD'ye tehdit oluşturmayan gruplara destek vereceğiz. Bu destek, bu mücadele içerisinde yer alan çeşitli Suriyeli Kürtleri, Suriyeli Arapları ve Suriyeli Hristiyanları kapsıyor. Bunun Suriye'de nihai başarımızın temel bir unsuru olduğu yönündeki inancımızı Türk hükümetine oldukça açık bir biçimde ifade ettik.
'ABD'NİN KÜRT KORİDORU OLUŞTURMA AMACI YOK'
Esad'ın Suriye'de bir geleceği olmadığına, yönetimin ve hükümetin parçası olmayı sürdürmeye dair tüm meşruiyetini kaybettiğine olan güçlü inancımızı sürdürüyoruz. Bu yüzden, Türkiye'nin de dahil olduğu müttefikler, ortaklar ve diğer ülkelerle birlikte yakinen üzerinde çalıştığımız konu, bu hedefe ulaşmanın en iyinin yolunun ne olduğu ve Suriye'de devam eden korkunç çatışmadan Esad'ın yönetiminde yer almadığı bir Suriye'ye geçişi gerçekleştirebileceğimiz bir noktaya nasıl gelineceği.
'ABD HÜKÜMETİ PKK İLE DİYALOG HALİNDE DEĞİL'
— Türkiye'nin, PKK'nın ülke sınırları içindeki saldırıları nedeniyle, çatışma ortamına geri döndüğünü görmek bizi tedirgin ediyor. Ve Türk hükümetinin kendisini savunma ve sınırları içerisindeki teröre karşılık verme hakkını, güçlü bir şekilde desteklemeyi sürdürüyoruz.
— Suriye'deki duruma gelecek olursak, belirttiğim gibi, IŞİD ile mücadele etme konusunda kararlı olan Suriyeli Kürt, Suriyeli Arap, Suriyeli Hristiyan gruplar ve bireylere, bu hedefe ulaşmak için ihtiyaç duydukları desteği sağlamaya yoğun bir şekilde odaklanmış durumdayız. Suriye içindeki herhangi bir gruba, katılma ihtimalleri bulunan askeri operasyonlar konusunda vereceğimiz desteğin sınırı budur.
— ABD hükümeti PKK ile diyalog halinde değil.
— Çözüm sürecine sürece geri dönülmesi için buradaki ilk adım, mevcut çatışmanın son bulmasıdır. Ve mevcut çatışmanın son bulması da, PKK'nın, en başta ihtilafın yeniden başlamasına sebep olan saldırılarını durdurmasıyla başlayacaktır.
TÜRKİYE HAVA OPERASYONLARINA NASIL KATILDI?
IŞİD'e karşı askeri operasyon yürütecek ABD ve diğer potansiyel koalisyon güçlerinin zaman içinde Türkiye'de hatırı sayılır büyüklükte bir varlığa sahip olacağını ve önemli katkılarda bulunacağını tahmin ediyoruz. Kurulacak yapı askeri harekatın nasıl gelişeceğine ve IŞİD'e karşı en etkili çözümün gerekliliklerinin ne olacağına bağlı olacak. Süre konusunda ise; üstünde uzlaştığımız hedefe ulaşmak için, yani IŞİD'i zayıflatmak ve nihayetinde yenilgiye uğratmak için ne kadar zaman gerekirse, o kadar burada kalacağımızı düşünüyoruz. O nedenle, bu konuya belli bir zaman dilimi açısından değil, belirlenen hedefler açısından yaklaşıyoruz. Özetle, halihazırda İncirlik'ten yönetilen ciddi bir yapılanmamız var. Bu yapılanmayı büyütme potansiyelimiz var ve önemli olduğunu düşündüğümüz ve gerçekleştirmemiz gereken hedeflere ulaşana kadar da bu yapıyı korumayı umuyoruz."