Başbakan Renzi, 2016 yılından itibaren kimseden IMU (belediye vergisi) ve Tasi (hizmet vergisi) alınmamasına ilişkin bir plan hazırladıklarını açıkladı.
Aralık ayındaki IMU'nun ikinci taksidinin de vatandaşlardan alınmayacağını duyuran Renzi, "Sonra bu vergilerin cenazesini yapacağız" benzetmesini yaptı. Renzi, Avrupa Birliği'nin bu vergi planına karşı çıktığının altını çizerek, "Vergileri ortadan kaldırmaya biz karar veririz, Brüksel'dekiler değil" dedi.
‘UMARIM BUNLAR SICAK HAVANIN ETKİSİNDENDİR’
AB'nin sığınmacı sorunu konusunda uyanarak üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizen İtalya Başbakanı Renzi, "Göçmenleri ağırlama, sınır dışı etme ve onların yaşamını kurtarma gibi konularda ortak bir politikamız olmalı" ifadelerini kullandı.
‘İTALYA HAKKINDA KONUŞMADAN ÖNCE AĞIZLARINI YIKASINLAR’
Avrupa Konseyi'nde göçmen sorununa ilişkin iki kez ciddi tartışmalar yaşandığını anlatan Renzi, "Orada sesimi de yükselttim, çünkü iki yeni üye ülke, göçmenler konusunda İtalya'nın sürekli polemik çıkardığını, başlarına neredeyse silah dayadığımızı öne sürdü. Ben de, İtalya olmazsa, İtalya olmasaydı bu idealin (AB ideali) ölmüş olacağını söyledim. Bu nedenle, ülkemiz hakkında konuşmadan önce ağızlarını yıkamalılar" diye tepkili açıklamalarını sürdürdü.
Şubat 2014'ten bu yana başbakanlık görevini sürdüren Renzi, ekonomik ve anayasal reformları beklendiği gibi hızlı bir şekilde gerçekleştirememiş olduğu gerekçesiyle eleştirilerin hedefinde. Ülkede gençler arasında işsizlik oranı yüzde 44'e tırmanırken, kamu borcu 2 trilyon 200 milyar euro'ya ulaştı.
Öte yandan son anketler, 2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kendi rekorunu kırarak, yüzde 40 oy alan Renzi'nin lideri olduğu Demokrat Partiye (PD) verilen desteğin yüzde 32'lere kadar düştüğünü gösteriyor.