Rusya'nın Ortadoğu ve Kürt sorunu uzmanı Vadim Makarenko, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"Tarafların tutumu anlaşılıyor. Kürtler, ekonomik, ardından da siyasi bağımsızlık kazanmak için petrolü satmak zorunda ancak olanakları kısıtlı. Elbette bu, Irak mahkemeleri tarafından kabul edilmiyor ama Kürtler eylemlerini, 2005 tarihli Irak Anayasası ile bölgesel anayasaya dayandırıyor. Bugüne kadar petrol müsaderesine rastlanmaması da dikkat çekiyor. Örneğin, Bağdat'ın talebiyle ABD'de el konulan Kürt petrolü Ceyhan'a geri gönderildi ama kısa sürede İsrail ile Mısır arasında bir yerlerde kayboldu.
İSRAİL'İN AMACI NE?
Peki, İsrail'in amacı ne? Bu politikasının nedeni sadece yüksek, hatta aşırı yüksek kâr elde etmek mi, ardında stratejik siyasi planlar mı var? En azından kesin olan şu ki, İsrail her zaman, baş düşmanı İran'a zarar vermekten mutluluk duyar.
Farklı amaçlar peşinde olan İran ve ABD, Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda şaşırtıcı şekilde hemfikirken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dahil İsrailli siyasetçiler, Kürdistan'ın bağımsızlığını tanımaya hazır olduklarını vurguluyor. Ancak Irak'ın dağılması çağrısında bulunmadıklarını sadece doğal bölünme durumunda bunu yapmaya hazır olduklarını belirtiyorlar. Ortadoğu'da Arap olmayan ikinci bağımsız devletin oluşmasında İsrail'in siyasi çıkarı var.
'KÜRT-İSRAİL İLİŞKİLERİ ESKİYE DAYANIYOR'
IKBY'nin Rusya'daki temsilcisi Burhan Aso, petrolün pragmatik çıkarlar güdülerek talep eden taraflara satıldığını belirterek, "Bunun altında önemli bir amacın olduğunu sanmıyorum. Belli ki birileri, Kürtler hakkında olumsuz izlenim oluşturmak istiyor. 'Kürtler, İsrail ile iş yapıyor, yani ortak politikaya sahipler' deniyor oysa bu, tamamen çıkarlarla ilgili. Yarın petrolü Suudi Arabistan ister ve İsrail'den daha yüksek fiyat teklif ederse onlara satarız" yorumunda bulundu.
Diğer taraftan İsrail'in Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Dr. Mordehay Kedar, işbirliğinin arkasında siyasi amaçların olduğunu belirterek, "Hem siyasi çıkarlar, hem de İsrail'in bilinçli olarak Kürdistan'a bağımsızlık yolunda yardım etme isteği söz konusu. İsrail'in 1970'lerde Kürtlere yardım ettiğini unutmayın. Irak ve İran arasında anlaşmaya varıldığı 1975 yılına kadar Kürdistan'da Mossad'ın büyük bir ekibi bulunuyordu. Yani Kürtler ile İsrail arasında eskiye dayanan ilişkiler var ama genel olarak gizli tutuluyor" dedi.