Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan ihalede 4 firma yarışıyor: Turkcell, Avea, Vodafone ve Netgsm.
Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal, ihale komisyonuna ilk teklif dosyasını veren operatör oldu. İkinci olarak teklif dosyası, Turkcell adına Turkcell Regülasyon'dan Sorumlu Grup Başkanı Paşa Yaşar tarafından verildi. Vodafone adına ise Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Avea adına ise Avea Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Demir teklif dosyalarını teslim etti. Şu sıralarda teklif zarfları açılıyor.
YENİ BİR HİZMET YARIŞI
20 FREKANS İÇİN SATIŞ
İhalede, 5 frekans bandında, her bir frekans paketi için belirlenen asgari değerler üzerinden 20 frekans için satışlar gerçekleştirilecek. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketinin asgari değer toplamı KDV hariç yaklaşık 2,3 milyar euro olacak.
İhale kapsamında öncelikle isteklilerin kapalı teklifleri açılacak ve açık teklif usulü ile devam edecek. Bu aşamada isteklilerden açık artırmalı olarak sözlü teklifleri istenecek. İsteklilerin ibraz etikleri tüm belgeler ve teminatlarının tam ve usulüne uygun olup olmadığı ihale komisyonunca kontrol edilecek. Sözlü teklif vermeye hak kazanan istekliler, iç zarfların üzerinde yer alan alındı sıra numarasına göre sözlü teklif vermeye davet edilecek. Teklifler, euro cinsinden ve peşin ödeme fiyatı üzerinden verilecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun onayının ardından ihale kararı kesinleşecek.
İhaleye çıkılan frekanslara ilişkin asgari değerler bu şekilde.
İhaleye çıkılan frekanslara ilişkin asgari değerler bu şekilde.
30 NİSAN 2029'A KADAR YETKİLENDİRME
İLK OLARAK 26 MAYIS'TA YAPILMIŞTI
Taksitlerin vadesinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödeme yapılmayan miktar ve süre için 6 aylık yüzde 1,31'in iki katı gecikme faizi uygulanacak. Ödemenin vade tarihinden en fazla 30 gün içinde belirtilen faiz oranıyla yapılmaması halinde yetkilendirme BTK tarafından iptal edilecek. BTK tarafından ilk olarak 26 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan ihale daha sonra 26 Ağustos'a ertelenmişti.
2.7 MİLYAR EURO GELİR BEKLENİYOR
4.5 G ihalesinden en az 2,7 milyar euro gelir sağlanacak. Bu teknolojinin 8 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun yüzde 95'ini kapsama zorunluluğu var. Ayrıca 4.5G teknolojisinin tünellerde bile kullanılabilmesi öngörülüyor.
4.5G İLE NELER DEĞİŞECEK?
4.5G ile mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı, 183 MHz'den 573 MHz'ye çıkacak. Yani frekans sayısı ve dolayısıyla da hız artacak. Peki internet hızını 10 katına çıkaracak 4.5G, kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor?
3G'li bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede müzik indiriyor. 4.5G bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor. 3G'de video yüklemek isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorunda. 4.5G'de işe bu süre 1 saniye. HD video izlemek için gereken bekleme süresi 3G'de 1.5 dakika. 4.5G ise bu süreyi 30 saniyeye düşürüyor.
5G NE ZAMAN KULLANIMA GİRECEK?
İlk ticari 5G ağlarının iş dünyasında 2020'de kullanımına başlanması amaçlanıyor, teknolojinin çalışan örneğinin ilk olarak 2018 olimpiyatlarında sergilenmesi bekleniyor.