Araştırma sonuçlarına göre, çevreyi kirleterek ekosistemi bozan insanoğlu olmasaydı Dünya büyük bir doğa koruma alanını andırırdı. Kuzey Avrupa'da kurtlar, geyik ve ayıların yanı sıra, filler ve gergedanlar da yaşayabilirdi.
Araştırmayı yapan Aarhus Üniversitesi'nin verilerine göre, hayvan çeşitliliği bol olan Afrika, bunu eşsiz elverişli iklimine değil, insanın vahşi doğaya minimum müdahalesine borçlu.
Profesör Jens Christian Svenning, "Kuzey Avrupa, insanlar yüzünden memeli çeşitliliğinin büyük ölçüde azaldığı tek bölge değil. Bu küresel bir olgu" dedi.
Bu görüşü, araştırmaya katılan Dr. Soren Forby de destekliyor. Bilim adamına göre, insanlar olmasaydı Kuzey ve Güney Amerika ile Avrupa'da, muhtemelen şu anda Afrika'da olduğundan daha fazla büyük memeli yaşar, türleri de oldukça fazla olurdu.
Aarhus University reveal what the world would look like without humans http://t.co/R08hDkZKng pic.twitter.com/ogTKamMrL2
— Expressivus (@expressivus) 21 Ağustos 2015
DÜNYA'NIN EN TEHLİKELİ YIRTICISI KİM?
Bir diğer araştırmanın sonuçları, insanın gezegen üzerinde yaşayan en tehlikeli ve agresif yırtıcı olduğunu gösteriyor. İnsanın her yıl öldürdüğü hayvan ve balık sayısı, diğer tüm yırtıcıların öldürdüğünün oldukça üzerinde.
Bilim adamları, tüm deniz yırtıcılarına göre 14 kat daha fazla balık avlayan insanın, tüm kara yırtıcılarına göre 9 kat daha fazla hayvan öldürdüğünü belirtiyor. Böylece insanın aslan, ayı veya köpek balığından daha tehlikeli olduğu ortaya çıkıyor.
Bu arada insanın avcılığının da, diğer hayvanların yiyecek bulma yöntemlerinden çok daha farklı olduğu belirlendi. Kanada'daki Victoria Üniversitesi'nden Profesör Thomas E. Reimchen, yırtıcıların yavru, genç, yaralı, hasta veya ihtiyar hayvanları avladığını belirterek, "İnsan ise genelde doğurma çağındaki yetişkin hayvanları öldürüyor, yani üreme ihtimalini yok ediyor" dedi.
İnsanoğlu ayrıca yırtıcıları da avlıyor. Ekolojik zincire bu müdahalesiyle, başka hiçbir hayvanın yapmadığı kadar eko dengeyi bozuyor.