Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in yanı sıra tutuksuz sanıkların bir bölümü hazır bulundu.
SANIKLAR İÇİN YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Duruşma öncesinde, Şakran Cezaevi'nden bulunan tutuklu sekiz sanık geniş güvenlik önlemleri altında Akhisar'a getirildi. Sanıklar, yine güvenlik önlemleri altında, duruşma salonunun arkasında kendileri için yapılan özel bölüme alındı.
Duruşma salonu olarak kullanılan kültür merkezinin çevresi bariyerlerle kapatılırken, salonun içinde ve dışında da yaklaşık 800 polis görevlendirildi.
Faciada can veren madencilerin aileleri de, toplu olarak arama noktasından geçtikten sonra duruşma salonuna alındı. Duruşma salonuna girdikleri sırada, sanıklara tepki gösteren aileler, yargılamanın hızlanmasını ve kısa sürede karar çıkmasını beklediklerini söyledi.
SANIKLARA ÇAPRAZ SORGU
Geçen 15-17 Haziran tarihlerinde yapılan ikinci duruşmada, bir avukatın ‘aralarında menfaat çatışması bulunan birden fazla sanığın vekilliğini yapmasından dolaylı’, yeni avukat bulmaları için ertelenmişti.
Duruşmalarda, savunmaları tamamlanan 45 sanık, özellikle mağdur avukatlarının kendilerine yönelteceği çapraz sorgulama olarak da bilinen yöntemle yöneltecekleri sorulara yanıt verecek. Mağdur avukatları, çapraz sorgu sırasında olayın gizli kalan ayrıntılarının da ortaya çıkmasını beklediklerini belirtiyor.
DAVANIN TARİHÇESİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen yıl 13 Mayıs'taki maden faciasında, 301 madenci hayatını kaybetmişti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan, Genel Müdür Doğru ile İşletme MüdürüÇelik'in de aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklanmıştı.
Faciadan yaklaşık altı ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp ağır ceza mahkemesi bulunan en yakın yer olan Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırladığı iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne 10 Kasım'da sunmuştu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım'da 4 eksiklik sebebiyle savcılığa iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirmiş, Aralık ayında ise Soma Savcılığı'na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapılmıştı.
Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti. İddianamede, tutuklu sekiz kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istemişti. Tutuksuz 37 zanlı için ise, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istenmişti.
Bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edilmişti. 13 Nisan'da ilk kez hakim karşısına çıkan 45 sanık, peş peşe yapılan 8 duruşmada, savunmalarını yaptı. 24 Nisan'da tamamlanan ilk duruşmalardan sonra mahkeme, 15 Haziran'a ertelendi ve yeniden başlamıştı.