Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın üzerinden 1 yıl geçti. Bugün ilçede çeşitli anma etkinlikleri düzenlenecek. Facianın yıldönümü için hem Manisa Büyükşehir Belediyesi ile kaymakamlık, hem de Maden İş Sendikası, program hazırladı.
'UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ'
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nce, Soma Mezarlığı'nda Madenci Şehitliği oluşturuldu. 52 madencinin kabrinin bulunduğu şehitlikte hazırlıklar tamamlandı. Peyzaj düzenlemesinin yanısıra kabir başlarına anma taşları konuldu.
Soma'daki facianın yıldönümünde aileler, sabahın erken saatlerinden itibaren kabirleri ziyaret etmeye başladı. Madenci Şehitliği'ndeki kabirler başında aileler, gözyaşlarına boğuldu, dualar okudu, karanfiller bıraktı. Mezarlık girişinde hayır lokması dağıtılırken, "Unutmadık, unutmayacağız" pankartı asıldı.
Madenci aileleri ise, her ayın 13. gününde yaptıkları gibi TKİ Müessese Müdürlüğü önünde toplanıp Beşyol'daki Madenci Anıtı'na karanfil koyacak. Daha sonra törene katılacak. Aileler, aynı günün akşamı Hükümet Konağı önünde toplanıp anma töreni düzenleyecek semazen gösterisini izleyecek.
Bu iki program haricinde ilçe genelinde hazırlanan başka bir programın bunmadığı öğrenildi.
16 MAYIS'TA MİTİNG VAR
Soma'da maden faciası için asıl büyük mitingin ise, DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB tarafından 16 Mayıs Cumartesi günü yapılacağı açıklandı. Bu mitinge siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği öğrenildi.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK MADEN KAZASI
Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faicada, 301 madenci hayatını kaybetmişti. Olay sonrası ülkede 3 günlük yas ilan edildi.
SOMA'DAN SONRA TÜRKİYE'DE NE DEĞİŞTİ?
Soma faciasının yaşandığı 2014 yılında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın incelediği kazalarda göre toplam 461 kişi iş kazası sonucu hayatını kaybetmiş. Buna göre bakanlık Soma dışında 160 ölümlü iş kazası tespit etmiş. Bakanlığın bu yılın ilk dört ayına ait bir verisi henüz bulunmuyor.
13 Mayıs 2014'ten sonra madencilikte çalışma süresi 6 saate indirildi ve madencilerin ücretlerinin en az iki asgari ücretin altında olamayacağı yasa ile güvence altına alındı.
Geçen Aralık ayında Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) madenlerde risklerin en aza indirilmesini öngören sözleşmesi, 19 yıl sonra Türkiye tarafından da imzalandı.
Facianın hemen ardından denetimler sıklaştırıldı ve Mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçen bir yasayla Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın bir yıl içerisinde hangi madenlere yaşam odası kurulacağına karar vereceğini belirten yasa kabul edildi.