BMGK'nın onay vereceği soruşturma ekibinden, Suriye'de klorin gazı da dahil her türlü zehirli kimyasalın silah olarak kullanılmasıyla ilgisi olan, kullanan, organize eden, kimyasal madde sağlayan tüm birey, grup ve hükümetleri tespit etmesi istenen metinde, soruşturma ekibinin ilk raporunu 90 gün içinde Ban'a sunması talep ediliyor.
Suriye'deki tüm taraflardan soruşturma ekibinin 'makul şüphe' bulunan tüm noktalarda arama yapmasına izin verilmesi istenen kararda, tüm BM üyesi ülkelerden de ekibe ellerindeki bilgi ve belgelerle destek olmaları talep ediliyor.
Soruşturma mekanizmasının görev süresinin 1 yıl olacağı ve gerekirse bu sürenin uzatılabileceği kaydedilen kararda, tespit edilen sorumlulara uygulanacak yaptırımlar konusuna ise doğrudan işaret edilmedi.
OPCW, Suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defalarca ve sistematik olarak kullanıldığını tespit etmiş ancak bu saldırıların sorumluları belirlenmemişti. ABD, sorumluların belirlenmesi amacıyla hazırladığı karar tasarısını bir ay önce Konsey üyelerine dağıtarak destek istemişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Malezya'da yaptığı açıklamada, söz konusu karar tasarısı üzerinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Rusya, Suriye'de savaş suçu işleyen tarafların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini isteyen tasarıyı geçen yıl veto etmişti.