Türkiye 'de çözüm sürecinin tıkanması ile birlikte terör olaylarının artmasının ardından HDP'nin İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreya Önder ve İdris Baluken, 4 Ağustos'ta Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ile görüştü. Görüşmeden sonra Habur Sınır Kapısı'nda bekletilen 13 YPG'linin cenazesinin Türkiye'ye girişi sağlanırken, yeniden ateşkesin sağlanması konusunun da gündeme geldiği öğrenildi. HDP heyeti müsteşar ile yaptığı görüşmenin detaylarını HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a iletti.
'28 ŞUBAT DOLMABAHÇE MUTABAKATINA BAĞLIYIZ'
Brüksel'de bugün Aydar ve Kartal ile görüşen Demirtaş, hem son gelişmeleri hem de HDP heyetinin Kamu Güvenliği Müsteşarı ile yaptığı görüşmeyi konuştu. DHA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Aydar ve Kartal'ın görüşmede, KCK'nın öncelikle İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan ile görüşme olmadan karar almayacağını, ne ateşkesin bozulması, ne de yeniden silahların susturulmasının konuşulamayacağı belirtildi.
Görüşmede, KCK'nın taleplerini ileten Aydar ve Kartal, KCK'nın ateşkesi bozmadığını ateşkesi hükümetin bozduğunu ve KCK'nın sadece kendisine yönelik saldırılara misilleme eylemleri ile karşılık verdiğini öne sürdü.
KARAYILAN'DA MANDELA ŞARTLARINI SÖYLEDİ
MANDELA MODELİ NEDİR?
Güney Afrika'da ırkçı beyaz azınlığa (aperthaid) karşı yıllarca mücadele eden Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) 1950 yılında başkanı seçilen Nelson Mandela, kongrenin askeri kanadı özelliğindeki Umkonto ve Sizwe'nin de (Ulusal Mızrak) başkanıydı. Mandela, 1962'de önce beş yıl, 14 Haziran 1964'de de Güney Afrika Hükümeti'ni devirmek için gizli plan yaptığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Cezaevinde 24 yıl hapis cezası yatıktan sonra, sivil direnişin ve uluslararası baskının sonucu ev hapsine alınan Mandela, üç yılı da bir çiftlik evinde geçirdi. Mandela burada, hem devlet yetkilileriyle hem de örgütüyle görüşerek, müzakereler yürüttü.
2 Şubat 1990'da Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Frederik W. De Klerk'in, Afrika Ulusal Kongresi'ne konan 30 yıllık siyaset yasağını kaldırması ve af ilan etmesiyle 11 Şubat 1990'da Mandela, 27 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.