AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Suriye'yi bu noktaya getiren dinamiklerin ortada olduğunu savunarak, "Suriye'de Esad gitmedikten sonra bu tip önerileri çok anlamlı bulmuyorum" dedi.
Suriye'de süren çatışmalarda yaklaşık 300 bin kişinin hayatını kaybettiğini kaydeden Külünk, "İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, demokratikleşmeden bahseden küresel sistemin unsurları Suriye'yle ilgili bu kanı durdurmak için kalıcı bir adım atmaktan hep uzak durdular. Dolayısıyla orada bir emanet savaşları var.
Türkiye'nin ABD ile vardığı IŞİD'den arındırılmış bölgeye ilişkin mutabakatı hatırlatan Külünk, "Türkiye'nin güvenlik koridoru gündeme geldi, arkasından hemen ‘yeni bir koalisyon kurulmalı' önerisi gündeme getirildi. Ne yapacak bu koalisyon? IŞİD'le mücadeleyi mazeret göstererek, herkes bölgenin denkleminde etkin olmak istiyor. Bunu isterken de Türkiye'yi de kendi içine sıkıştırmak istiyorlar. Türkiye buna razı gelmez, gelmeyecektir de" diye konuştu.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Saruhan Oluç ise IŞİD'e karşı yeni uluslararası koalisyon önerisiyle ilgili olarak Sputnik'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"IŞİD'e karşı mücadelede bütün güçlerin birleşmesi gerektiği aşikar. Bu koalisyonun içinde kimler, nasıl yer alır, bizim söyleyeceğimiz bir şey değil.
Koalisyonun güçlü ve geniş olmasının daha hızlı adımlar atılması anlamına geleceğini belirten Oluç, planın hayata geçirilmesinin de zor olduğu değerlendirmesinde bulundu.