Siyasal yaşamdaki çalkantılar sürerken, Yunanistan’daki sosyal hayat da iflas noktasında. Yoğun mülteci göçü karşısında çaresiz kalan Atina hükümeti, bir kez daha uluslararası kuruluşlardan acil yardım talep etti. Zira birçok mülteci kampında temel ihtiyaç ve gıda maddelerinde büyük sıkıntılar yaşanıyor, ilaç ve doktor servisleri de düzenli bir şekilde yapılamıyor.
YUNANİSTAN'I BEKLEYEN YENİ TEHLİKE
Baş döndürücü sosyo-ekonomik ve siyasi gelişmelerin Yunanistan’ı esir aldığı bu ortamda, siyasi analistler ise ülkeyi yeni bir tehlikenin beklediğine dikkat çekiyor.
Haftalardır ‘yönetilemeyen bir ülke’ resmi çizen Yunanistan’da, devletin tüm kademelerinde büyük bir kriz gözlemleniyor. Kreditörler ve ülke içinden gelen baskılar nedeniyle Atina hükümeti ülkenin kontrolünü elinde tutmakta zorlanıyor. Birçok köşe yazarı ve analiste göre ise, Başbakan Aleksis Çipras siyaseten kontrolünü kaybetti.
‘HÜKÜMET ÜLKEYİ YÖNETEMİYOR’
Kuru’ya göre, borç anlaşmasının imzalanmasına rağmen Yunanistan’ın karşı karşıya olduğu sorunlar da son bulmadı. “Borç anlaşmasının imzalanmasıyla beraber geçen yıl karşı karşıya olduğumuz tatsız sürprizler silsilesinin en nihayetinde son bulduğuna inanmıştık. Ancak tam o esnada SYRIZA Merkez Komitesi partiyi olağanüstü kongreye götürme kararı aldı” diyen Kuru, bu hamlenin bir olası erken seçimin de önünü açtığını belirtti.
‘ÜLKEDE HER ŞEY OTOMATİK PİLOTTA’
Yunanistan’ın karşı karşıya kaldığı tahribata dikkat çeken Kuru, şu noktanın da altını çizdi: “Bir ay boyunca SYRIZA’nın olağanüstü kongresini bekleyeceğiz. Çaresiz bir durumdayız. Bu süre zarfı içerisinde devletin hiçbir kademesi normal işleyişlerine geri dönemeyecek.” SYRIZA’daki olağanüstü kongrenin iktidarı ayakta tutamayacağı savunan Kuru, Yunanistan’ın er veya geç erken genel seçime gideceği tahminin de bulundu.
ÇİPRAS’IN ÖNCELİĞİ BORÇ ANLAŞMASININ HAYATA GEÇİRİLMESİ
Atina kulislerinde konuşulanlar da Kuru’nun gözlemleri ile örtüşür nitelikte. Buna göre, hükümetteki krizi ve Yunanistan’ın siyasi alanda karşı karşıya olduğu sorunları görmezden gelmeyen Başbakan Çipras erken seçim ihtimali üzerine kafa yormaya başladı bile. Ancak Çipras, SYRIZA’nın erken seçime borç anlaşmasını hayata geçirmiş olarak gitmesi gerektiği görüşünde.
Bunun gerçekleşmesi için ise hükümetin zamana ihtiyacı var. Bu nedenle de Çipras, önümüzdeki bir iki ay boyunca ilk olarak borç anlaşmasına kafa yorup ardından erken seçimi gündemine almayı hedefliyor.
Öte yandan, hükümetin borç anlaşması için belirlediği ‘Meclis, 18 Haziran’a dek tüm ana kanunları onaylamalı’ ön koşulu birçok uzman ve köşe yazarı tarafından gerçekçi bulmuyor. In.gr sitesinin bugün verdiği habere göre, ülkedeki sorunlar nedeniyle Yunanistan kreditörlere verdiği sözleri bir kez daha zamanında yerine getirmeyebilir.