Suriye’de çatışmaların başladığı 2011 öncesinde Rimelan’dan çıkartılan petrol, Banyas ve Humus kentlerindeki gelişmiş rafinelere taşıyordu. Ancak çatışmalar başlayınca, Cizire kantonuna giden boru hatlarına sabotaj düzenlendi ve Rimelan’daki 1300 kuyu kapatılmaz zorunda bırakıldı.
Geçtiğimiz yaz ise, Rimelan’daki petrolü çıktarak işlemek için ilk girişimlere başlayan Kürt yönetimi, 150 petrol kuyusunu kullanılır hale getirdi ve 20 derme çatma rafineri oluşturdu. Şimdi ise günde 15 bin varil petrol üreten Suriyeli Kürtler, çıkarttıkları petrolün kalitesi düşük olmasına rağmen, Şam yönetiminin ürettiği petrolden daha fazla satılıyor. Zira, Suriye hükümeti işlediği benzini 1.3 dolar’dan (yaklaşık 3 lira 62 kuruş) satarken, Kürt yönetimi 0.80 dolar’dan (yaklaşık 2 lira 23 kuruş) satıyor.
'BU PETROL KUYULARINI YÜZLERCE ŞEHİDİMİZLE SAVUNDUK'
AFP’ye konuşan Kürt Enerji Organizasyonu Başkanı Süleyman Kalaf, “Kürtler ilk kez, özerk bir şekilde petrol çıkararak rafine ediyor” dedi. Petrol bakanı görevini de yürüten Kalaf, Kürtlerin IŞİD’i yendikten sonra petrol üretmeye hak kazandıkları söyleyerek, “Bu tesisleri ve bu petrol kuyularını yüzlerce şehidimizle savunduk” dedi.
Suriye hükümetinden yedek parça ve hammadde desteği aldıklarını belirten Kalaf, Kürtlerin Ramelin’deki çalışmalarının karşılığını alması halinde Şam yönetimiyle petrol üretiminde işbirliği yapabileceklerini belirtti. “Humus ve Banyas’daki rafinelere giden güzergah yeniden açılırsa, en kısa süre içinde petrol pompalamaya başlayabiliriz” diyen Kalaf, bunun için Kürtlerin petrol gelirlerinin payına düşen kısmını almasını şart koşuyor.
Suriye’de Mart 2011’de başlayan çatışmalardan önce, ülkede günde 380 bin varil petrol üretiliyordu. Bugünse Suriye hükümetinin günlük petrol üretimi 10 bin varile kadar düşmüş durumda. Zira, başta Deir ez Zor olmak üzere Suriye’nin ülkenin önemli petrol yataklarının büyük bölümü artık hükümetin kontrolünde değil.