Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Sputnik'e yaptığı açıklamada Türkiye'nin NATO'ya son günlerdeki operasyonlar konusunda bilgi vereceği düşündüğünü söyledi. Yakış, sözlerini şöyle sürdürdü:
'GEÇ KALINDI AMA HİÇ OLMAMASINDAN İYİDİR'
Türkiye'nin IŞİD'a karşı başlattığı mücadele için tebrik edilmesi gerektiğini ifade eden Yakış, "Geç kalınmıştır. Buna yıllar önce başlayabilmiş olsaydık IŞİD bugünkü noktaya gelemezdi muhtemelen. Ama hiç olmamasından ise geç olması iyi bir şeydir" dedi.
'NATO ŞİFAHİ DESTEK VERİR'
Yakış, yarınki toplantıda NATO'nun Türkiye'nin IŞİD'a karşı yürüttüğü mücadeleye karşı şifahi destek olabileceğini belirterek "Bir de NATO üyesi olup da IŞİD'a karşı olan koalisyonda yer alan ülkelerin de somut katkılarını talep edebilir. Ama bu NATO kararı olmaktan ziyade, NATO'ya üye olan bazı ülkelerin kararı olacaktır" yorumunu yaptı.
'OPERASYONLAR ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN'
Gaziantep'in Oğuzeli ilçesindeki 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na bağlı Dağ Hudut Karakolu'na Suriye'deki IŞİD grupları tarafından ateş edildiğini, bir astsubayın öldürüldüğünü, Suruç ve Diyarbakır'daki katliamlara da sebebiyet veren şahısların IŞİD bağlantılı olduğunun tespit edildiğini hatırlatan Yakış, "Türkiye buna karşı meşru müdafaa hakkını kullanmaktadır. Suriye topraklarına girmemiştir Türk askerleri, Türk uçakları Suriye hava sahasını ihlal etmemiştir. Dolayısıyla ben uluslararası hukukun ihlali olduğu kanaatinde değilim" diye konuştu.
'PUTİN ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ ÖNEMLİ'
"Bu inisiyatif de Suriye'deki terörizme son verme için Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün dahil olmak üzere Suriye ile işbirliği yapacak. Bu uluslaarası basında daha doğrusu Lübnan basınında yer aldı. Putin'e bunu sürpriz teklifi Velid Muallim'in Moskova'da iken yaptığı söyleniyor. Velid Muallim'in bu teklifinin gerçekleşmasi mucize gibi görünüyor. Putin de 'tamam mucize ama sen bunu kendi kanaatin olarak değil de Beşar Esad ne diyor, bunu öğren gel' diye söylediği belirtildi. Beşar Esad da böyle bir girişimin mümkün olabileceğini ifade etmiş. Yani Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan, Rusya'nın başlattığı bu inisiyatif Suriye'deki terörü önlemek için bir girişim başlatacak. Türkiye'nin tutumu ile Beşar Esad'ın tutumu arasındaki büyük fark nedeniyle bu iki ülkenin aynı noktaya gelmesi zor ama Lübnan basının iddiasına göre Suudi Arabistan bu teklifi samimi olarak benimsemiş ve bazı alt düzeyde temaslar başlamış. Hatta Türkiye'den bile bir generalin teklifinin tam ne anlama geldiğini öğrenmek için Moskova'ya gönderildiğini dahi söyleniyor. Bu Lübnan basınında yer aldığı için henüz teyit edilmeden bunun üzerine hemen atlanmasını doğruymuş gibi itibar edilmesi bence doğru olmaz. Ama böyle iddialar da var. Yani Türkiye şimdi IŞİD'e karşı başlatmış olduğu bu operasyonlarla eski tutumundan farklı bir noktaya gelmiş olduğunu gösteriyor."
'SUUDİLER AÇISINDAN İMKANSIZ DİYEMEM TÜRKİYE AÇISINDAN ZOR'
Suudi Arabistan diplomasisinin son derece kıvrak, ince, hassas, dengeleri gözeten bir diplomasi olduğunu vurgulayan Yaşar Yakış, "Bir taraftan belli bir politika izlerken, büyük devletlerin yaptığı gibi arkadan da başka unsurlar aracılığıyla karşısındaki hasmın bir kesimiyle iletişim kanallarını açık tutmak suretiyle diplomasi yürütme geleneği var Suudi Arabistan'ın. Bunu gayet başarıyla yürütüyor. Onun için Suudi Arabistan açısından bu hiç imkansızdır demem ama Türkiye ile Beşar Esad rejiminin işbirliği yapması ötekilere nazaran daha zordur diye düşünüyorum" diye konuştu.
'TÜRKİYE'NİN KATKISI SINIRLI DAHİ OLSA PARAMETRELERİ DEĞİŞTİRİR'
"Bakalım bu girişimlerimiz o yetersizliği ve Türkiye hakkındaki olumsuz algıyı değiştirmeye yetecek mi? Bunun yetebilmesi için Türkiye'nin PKK'ya ve ya DHKP-C'ye karşı yürüttüğü operasyonları, torba operasyon olarak mı yürütecek yoksa IŞİD'e karşı olan mücadelede uluslar arası camianın gayretlerine daha somut şekilde katkı da mı bulunacak onu göreceğiz. Ne olursa olsun Türkiye'nin sadece güneydeki bir veya birkaç havaalanını koalisyon ülkelerine açması dahi IŞİD'a karşı mücadelede çok önemli bir adımdır. Türkiye, IŞİD'a karşı mücadele çok önemli bir ülkedir. Yapacağı katkı, sınırlı dahi olsa IŞİD ile mücadelede bir çok parametreleri değiştirecek kadar önemlidir."
'SEÇİM HESAPLARINA YÖNELİKSE GERİ TEPEBİLİR'
'ÇÖZÜM SÜRECİ BİTMEMELİ'