Suriye sınırı dün akşamdan itibaren en sıcak saatlerini yaşadı. Türkiye angajman kuralları çerçevesinde Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik ilk sınırötesi operasyonunu düzenledi.
World News: Turkish jets strike four Islamic State positions in Syria — Tu… http://t.co/lxXX2VEopt #worldNews pic.twitter.com/xn69dS0Djr
— Gist Central (@Gist_Central) 24 Temmuz 2015
OPERASYONA KİLİS'TEKİ ŞEHİDİN ADI VERİLDİ
Suriye tarafından dün açılan ateş sonucu Kilis’te hayatını kaybeden astsubay Yalçın Nane’nin adı verilerek ‘Şehit Yalçın’ olarak adlandırılan operasyon, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 2 Ekim 2014 tarihli tezkere yetkisine dayandırıldı.
HAVA OPERASYONU SURİYE YÖNETİMİNE BİLDİRİLDİ
Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan'ın haberine göre, Türk savaş uçaklarının Suriye'deki IŞİD noktalarına yaptığı hava operasyonu öncesi Suriye yönetimine de bilgi verdi. Türkiye'nin diplomatik ilişkisi bulunmayan Şam yönetimini "ABD aracılığıyla bilgilendirdiği belirtiliyor.
Çankaya Köşkü’ndeki Özel Güvenlik Toplantısı’ndan çıkan karar doğrultusunda da 3 F-16 jeti 03.00 civarında Diyarbakır’dan havalandı. F-16’lar 2 IŞİD karargahı ve 1 toplama noktasını vurdu. Suriye’nin Havar köyündeki bu hedefler daha önce İnsansız Hava Aracı (İHA) ve F-16’larla yapılan keşif uçuşlarıyla belirlenmişti.
Bombalama sırasında IŞİD'in üst düzey liderlerinin toplanma merkezinde toplantıda olduğu ve yaklaşık 35'e yakın IŞİD militanının öldürüldüğü öne sürüldü. IŞİD'e ait 3 tank ve 3 pikap aracı ise bombalama sonucu kullanılamaz hale geldi.
F-16’lar bombardımanın ardından 04.24’te Diyarbakır’daki üsse geri döndü. Suriye’nin hava sahasına girilmediği, operasyonun Türk hava sahası içinde gerçekleştirildiği vurgulandı. Karada herhangi bir hareketlilik görülmezken, bölgedeki kaynaklar kontrol noktalarının oluşturulduğunu ve güvenlik önlemlerinin artırıldığını söyledi.
Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden gelen ilk resmi açıklama ile de bu bilgiler teyit edilmiş oldu. Açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetler ile Özel Güvenlik Toplantısı’nda alınan kararlar çerçevesinde DAEŞ terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere dönük bir operasyon gerçekleştirmiştir. Saat 03.12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan 3 F-16 havalanmış, 03.40 — 03.53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04.24’te üslerine intikal etmişlerdir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklama operasyonların devam edebileceği yorumlarına yol açtı. Nitekim Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) angajman kurallarını değiştirerek kendisine yönelik bir saldırıya daha sert bir şekilde karşılık vereceğini duyurmuştu.
OPERASYONUN TAKİBİNİ KOORDİNASYON MERKEZİ YAPIYOR
Başbakanlık Koordinasyon Merkezi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında kurulmuştu. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Suruç'taki Amara Kültür Merkezi’nde meydana gelen patlamanın ardından, 20 Temmuz'da oluşturulan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nde, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, AFAD Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan üst düzey temsilciler yer aldı.
NE OLMUŞTU?
IŞİD 15-20 kişinin sınırdan geçişini sağlamak için ateş açmış, astsubay Nane şehit edilmişti. Bunun üzerine angajman kuralları gereğince karşılık veren TSK 4 tankla Silsile, Ayyaşe ve Mola Yakup köyleri vurmuş, 5 IŞİD militanını öldürmüştü. Çatışma 19.55’te sona ermişti.