Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi, NASA, 'New Horizons' misyonu kapsamında, 9 yıl önce uzaya gönderdiği uzay aracından gelen son fotoğrafları yayınladı. 5 milyar kilometrelik bir yol kat ettikten sonra 14 Temmuz'da Plüton'a en yakın konumu yakalayan New Horizons uzay aracı bu kez Plüton'a veda ederken, gezegenin güneşin önünde, yani arkasından çekilmiş fotoğraflarını dünyaya gönderdi.
15 Temmuz'da çekildiği açıklanan fotoğraflarda, gezegenin etrafında bir ‘hale' görülüyor. Bu sisli yapının ise Plüton'un metan gazından oluşan atmosferi olduğu açıklandı.
Atmosferin, Plüton'un yüzeyinden 130 kilometre yukarıya uzandığı ve gezegenlerden daha küçük gökcisimlerinin yer aldığı Kuiper Kuşağı'nda görüntülenen ilk atmosfer olduğu biliniyor.
Plüton'un atmosferinin görüntülenmesi, yüzeydeki yapılanmanın keşfi açısından önem taşıyor. Örneğin Plüton'da bulunan hidrokarbon bileşiklerinin meydana gelip gezegene kırmızıya yakın bir renk vermesinde atmosferin etkisi olduğu düşünülüyor. Ultraviyole güneş ışınlarının atmosferdeki metan gazını parçalayarak, etilen ve asetilen gibi daha karmaşık hidrokarbon yapılara dönüştürdüğü New Horizon'un keşfettiği bilgiler arasında. Bu gazlar atmosferin daha soğuk bölümlerinde alçaldığında buz parçacıklarına dönüşerek Plüton'un etrafındaki ‘hale'yi oluşturuyor.
Buz parçacıkları daha fazla radyoaktif güneş ışığına maruz kaldığında ise Plüton'un yüzeyindeki koyu ve açık kırmızı bölgeleri oluşturuyor.
Gezegenin yüzeyinin eksi 299 derece olduğu ve yüzeyinin donmuş gazların meydana getirdiği buzullardan oluştuğu, bu buzların altında okyanus olabileceği teorisini de gündeme getirmiş bulunuyor.
Dünyaya ortasında kocaman bir ‘kalp' ile ‘Merhaba' diyen Plüton'un bu görüntüleri, ‘Plüton'un New Horizons'a nefes kesen vedası" olarak yorumlanıyor