Yunan parlamentosu Euro Bölgesi ile üzerinde uzlaşılan yardım karşılığında alınacak kemer sıkma tedbirlerini bugün oylayacak. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da devlet televizyonu ERT'ye verdiği demecinde, Brüksel'de varılan ön anlaşmanın zor ve kötü bir anlaşma olduğunu ancak kreditörlerin daha önce önerdiği tekliflerden daha iyi teklifler içerdiğini savundu.
Çipras, Brüksel'de çok zor anlar yaşadığını, büyük manevi ve ekonomik baskılar altında ülkenin ve halkın çıkarları ölçütüyle hareket edip, zor seçimler yaptığını kaydetti.
Brüksel'deki müzakerelerin son günlerde tamamen çıkmaza girdiğini ve kimseden destek görmediğini anlatan Çipras, şunları söyledi:
"Son 10 gün tamamen çıkmazdaydık. Önümüze konulan seçeneklerden birini almak zorundaydım. Bu, kişisel bir mesele değildi. Seçimimi ülkenin ve halkın çıkarını ölçüt alarak yaptım. İflas olsaydı, başka para birimine geçmek zorunda kalacaktık ve bu, ülke için bir felaket olacaktı. Çünkü Rusya'ya gittim, Başkan Obama ile görüştüm, Çinli başbakan ile görüştüm ama kimse bana 'Yürü arkandayız, yardım edeceğiz' demedi."
'SİYASETTE BAZEN RİSK ALMAK GEREKİYOR'
Çipras, "İlk başta ‘evet' olasılığının üstün olduğunu gördüklerinde avro ya da drahmi ikilemini ortaya attılar. Ancak, sandıktan ‘hayır' çıktığında ben kazandım ve onlar bunu unuttular ve müzakere masasına geldiler. Siyasette bazen risk almak gerekiyor. Ben bu riski aldım. Programın dışına bile çıktık" dedi.
'HENÜZ HER ŞEY BİTMEDİ'
Çipras, kreditörlerle varılan anlaşmaya rağmen henüz hiçbir şeyin kesin olmadığını anlatarak, Avrupa'da bazı çevrelerin anlaşmayı engellemeye çalıştığını savundu.
Avrupalı muhafazakarların sol bir hükümeti istemediklerini ve bu konuda AB Parlamentosu'nda bir bölünmüşlüğün olduğunu kaydeden Çipras, şöyle devam etti:
Başbakan Çipras, sürecin normal şekilde devam etmesi halinde ATM'lerden çekilen miktarın aşamalı olarak artırılmasına gidileceğini bildirdi.
'SYRIZA'YI BİR BÜTÜN OLARAK TUTMAK İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM'
Kreditörlerle varılan anlaşma konusunda SYRIZA içindeki tepkilerle ilgili soruları yanıtlayan Çipras, ülkenin anormal koşullar içinde bulunduğunu dile getirerek, "Kimse ideoloji defnelerini başına takıp koltukta oturmayı düşünmemeli. Gerçekleri görmeli" değerlendirmesinde bulundu.
Çipras, eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in doğru bir seçim olup olmadığına ilişkin soru üzerine de Varufakis'in, Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarıyla müzakerelerine büyük bir dinamik kazandırdığını ve bu yüzden istenilmediğini kaydetti.