Euro Bölgesi’nin 16 lideri ve Yunanistan arasında 19 saati aşan ve 2000'den beri en uzun AB zirvesi olarak kayıtlara geçen görüşme devam ediyor. Toplantıda masaya yatırılan ana madde ise maliye bakanlarının hazırladığı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Avrupa Komisyonu Başkanı Donad Tusk’ın Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a dayattığı 4 sayfalık taslak anlaşma. Fransız basını, Yunanistan'ın anlaşmayı kabul ettiğini ve taslağın diğer liderlere sunulduğunu yazdı. Metin, nihai anlaşma sağlanamadığı takdirde Yunanistan'ın 5 yıllığına Euro Bölgesi'nden çıkmasını talep ediyor.
Διακοπή #EuroSummit —Τετραμερής συνάντηση @PrimeministerGR @atsipras — @fhollande — #Merkel — @eucopresident. #Greece pic.twitter.com/nn9JjzudUJ
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) 12 Temmuz 2015
'WATERBOARDING İŞKENCESİ'
İngiliz Guardian gazetesine konuşan üst düzey bir yetkilinin ‘zihinsel waterboarding işkencesi’ olarak nitelediği anlaşmanın maddelerinin, kreditörlerin son 5 yıldır dayattığı şartların en ağırı olduğu söyleniyor. Nitekim Çipras’a verilen ültimatoma göre, Yunanistan ya çarşambaya kadar 82-96 milyar euro’luk kurtarma paketini kabul edecek ya da geçici süreliğine de olsa Euro Bölgesi’nde ayrılacak. Yunanistan sunduğu son teklifte kamu harcamalarında 12 milyar euro’luk kesinti karşılığında 53.5 milyar euro’luk yardım talep etmişti.
0600 Brussels. Sun has risen, still waiting. Malta PM tweets "intermission for final consultations." #EuroSummit pic.twitter.com/0VH1hgnC96
— Tesa Arcilla (@TesaArcilla) 13 Temmuz 2015
Taslak anlaşmanın diğer maddeleri arasında ise Yunanistan’ın özelleştirme programına hız verilmesi, borcun hiçbir kısmının iptal edilmemesi ve kapatılmasını için bağımsız fon oluşturulması, KDV ve emeklilik gibi pek çok yeni reformun hayata geçirilmesi için yeni yasalar çıkarılması yer alıyor.
Ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Troyka’dan uzmanların söz konusu kurtarma programının denetlenmesi için Atina’ya ‘konuşlandırılması’ öngörülüyor.
Avrupalı bir diplomat reform yasalarının geçirilmesi için çarşamba mecliste yapılması öngörülen oylamanın ardından liderlerin videokonferans yoluyla tekrar bir araya gelip nihai kararı çıkan sonuca göre verebileceğini aktardı.
SCHULZ: AVRUPA PROJESİ BIÇAK SIRTINDA
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa’nın geleceğinin havada asılı kaldığını söyledi. Alman Deutschlandfunk radyosuna konuşan Schulz, “Avrupa projesi bıçak sırtında. Euro Bölgesi parçalanabilir” dedi.
Schulz Yunanistan’a önerilen ‘geçici Grexit’in ise söz konusu olmadığını ve artık bu konuda konuşmaya gerek kalmadığını belirtti.
YUNAN YETKİLİ: AŞAĞILAYICI VE KORKUNÇ
AB’nin haber portalı Euractiv’e konuşan ve adını vermek istemeyen bir Yunan yetkili, basına sızan bu maddeleri ‘aşağılayıcı ve korkunç’ olarak niteledi. Görüşmelere yakın kaynaklar da Almanya ve bazı Kuzey Avrupa ülkelerinin Grexit’i daha çekici kılmaya çalıştığını savundu.
KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ İHTİMALİ VAR
Öte yandan iktidardaki SYRIZA dağılma sinyalleri vermeye başladı. Önde gelen parti üyeleri Brüksel’de dayatılmakta olan maddeleri ‘tam bir şantaj’ olarak yorumladı. Kaynaklar ülkeyi Euro Bölgesi’nde tutmaya kararlı olan Çipras’ın bugün kabine değişikliğine gidebileceğini öne sürdü.
ÇALIŞMA BAKANI: BİZİ TEMSİL ETMİYOR
Nitekim Yunan Çalışma Bakanı Panos Skurletis söz konusu taslağın kendilerini teslim etmediğini ve bu şartları kabul etmeyen vekilleri kimsenin suçlayamayacağını söyledi.
Bu arada Atina merkezinde kemer sıkma politikalarına ‘hayır’ diyenlerin gösterisi vardı.