ABD Senatosu’nda Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve bazı vekiller, İran ile nükleer programı konusunda Viyana'da imzalanması hedeflenen anlaşma metninin mevcut haliyle iyi olmadığını belirtti ve kongrede onaylanmaması için çaba göstereceklerini söyledi.
Fox kanalında müzakereleri değerlendiren McConnell, Obama yönetiminin İran’a çok fazla taviz verdiğini savunarak, Tahran’ı bu konuda ikna etmeye çalışmak yerine yaptırımların artırılması gerektiğini savundu. Müzakerelerin bu haliyle İran’ı ‘nükleer güç kullanmaya çok yakın bir ülke’ konumuna getirdiğini kaydeden McConnel, “Obama yönetiminin Kongre’ye anlaşmayı kabul ettirmesi zor olacak” dedi.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Corker da “Eninde sonunda insanlar, İran’a nükleer silah geliştirme imkanı sunan bu anlaşmanın kötü olduğunu fark edecek” ifadesini kullandı.
Öte yandan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise süreçten memnun olduğunu, müzakereleri desteklediğini, ancak ABD Başkanı seçildiği takdirde ve İran’ın anlaşmaya uymaması durumunda ülkeye askeri müdahalede bulunacağını söyledi.
Senato Dışişleri Komisyonu’nun kıdemli üyelerinden Demokrat Partili Senatör Bob Menendez de İran ile bu konuda müzakere edilmesini desteklemediğini, bunun yerine İran’ın nükleer silah altyapısının tamamen ortadan kaldırılmasına odaklanılması gerektiğini dile getirdi.
ABD Kongresi'nin, İran ile imzalanacak her tür anlaşmayı değerlendirmek için 60 günü var. Dolayısıyla anlaşmanın kaderi, ABD Kongresi’nin onayı veya reddinden sonra netleşecek.
Bununla birlikte bazı uzmanlar, bu aşamaya gelinmeden önce AB'li milletvekillerinin İran’a karşı yeni yaptırım kararı almasından endişeleniyor. İran yönetimi ise bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde, imzalanması hedeflenen anlaşmanın ihlal edileceği ve geçerliliğini yitireceği uyarısında bulunuyor.
LAVROV VİYANA’DA
Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün akşam müzakerelere katılmak üzere Viyana’ya gitti.
İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl formatta sürmesini garanti altına almak için müzakere sürdüren 5+1 ülkeleri Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya’dan oluşuyor. Rusya ve Çin, İran ile nükleer müzakereleri en başından beri destekliyor ve nihai anlaşma imzalanır imzalanmaz ülkeye uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor.