İran’a uygulanan ağır ekonomik yaptırımların aynı anda mı yoksa aşamalı olarak mı kaldırılacağına dair tartışmalar sürerken, İran’la belli sektörlerde iş yapan firmalara yönelik ‘tedbirler’ alan 20’ye yakın eyalet, yaptırım sürecinin gizli aktörleri olarak varlığını hatırlattı. Reuters haber ajansı, eyaletlerin İran’a yaptırımlar konusunda Washington’la işbirliği içinde hareket etse de, İran bağlantılı yabancı firmalara uyguladıkları tecrit politikasının daha sert olduğunu ortaya koydu.
Söz konusu eyaletlerin yarısı ancak İran teröre destek vermeyi bırakır veya tüm federal yaptırımlar kaldırılırsa kendi yaptırımlarını da kaldırmayı kabul ediyor, ki ABD tarafı yaptırımların tamamının aynı anda kaldırılmayacağı konusunda ısrar ediyor. Kansas ve Mississippi eyaletleri ise yaptırımları kaldırmak bir yana, yenilerini yürürlüğe sokmayı düşünüyor. Bu da ABD federal hükümeti ile eyalet yönetimlerinin bu ciddi dış politika sorunu karşısında büyük bir görüş ayrılığı olduğunu gösteriyor.
Nitekim Florida’nın Cumhuriyetçi senatörlerinden Don Gaetz, “Yaptırımlarımız, Başkan Barack Obama’nın İran’la yürüttüğü politikalardan bağımsız olarak işlemektedir” dedi. Washington’ın tutumunda radikal bir değişime gitmekte serbest olduğunu vurgulayan Gaetz, kendilerinin ise İran konusunda Obama veya başka bir başkanın fikirlerine göre hareket etmek zorunda olmadıklarını söyledi.
Georgia, Florida ve Michigan yetkilileri de İran politikaları konusunda herhangi bir değişikliğe gitme niyetinde olmadıklarını açıklarken, Connecricut ve Illinois’teki yasa koyucular nihai anlaşma imzalandığı takdirde yaptırımların kaldırılması için öncelikle eyalet yasalarının değiştirilmesi gerektiğini belirtti.