21.24 TUSK'IN SÖZCÜSÜ: GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLADI
Tusk @eucopresident restarts #EuroSummit on #Greece after breaking for consultations
— Preben Aamann (@PrebenEUspox) 12 Temmuz 2015
21.04 Euro Bölgesi liderler zirvesi esnasında gerçekleştirilen Merkel — Çipras zirvesi sona erdi. Almanya ve kreditörler Yunanistan'a çok acı bir kemer sıkma reçetesi sundu. Bir sürü kamu kuruluşunun özelleştirilmesi, Yunan devletinin mal varlıklarının bir kısmına el konulması gibi şerhler Yunanistan'ın önüne konmuş durumda.
Ayrıca Yunanistan'a —yardım paketi alabilmesi için- emeklilik ve vergilendirme ile ilgili talepleri yerine getirmesi için çarşambaya kadar süre verilmesi planlanıyor.
20.55 Yine Euro Bölgesi maliye bakanlarının liderlere yaptığı öneriler arasında, Yunanistan'ın toplam borcunun en ufak kısmının dahi iptal edilmemesi yer alıyor.
Here’s the full 4pg eurogroup document on #Greece, inc “time-out”, total amt needed (€82-6bn) & reform proposals pic.twitter.com/sKUpbykcBX
— Ed Conway (@EdConwaySky) 12 Temmuz 2015
20.51 Güney Kıbrıs hükümeti sözcüsü, görüşmelerin 10 dakika içinde yeniden başlayacağını belirtti.
#Eurozone Summit on #Greece resumes…in 10 minutes
— NikosChristodoulides (@Christodulides) 12 Temmuz 2015
20.44 RIA Novosti'ye göre, Yunanistan'ın Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) fon alabilmesi için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tam olarak sürece müdahil olması şart koşuluyor.
20.37 Yunanistan'ın başkenti Atina'da kemer sıkma politikalarına karşı çıkan maskeli anarşistler Sintagma Meydanı'na yürüyor.
Anarchist protest heading to Syntagma @Ruptly #Greece pic.twitter.com/YHErky5soB
— Katerina Alexandridi (@kalexandridi) 12 Temmuz 2015
Sputnik'e ulaşan son bilgilere göre, Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın önüne 2 seçenek koydu: Ya SYRIZA'nın programını aşan ve ülkenin gündemine ilk defa gelen kemer sıkma önlemleri ya da Euro Bölgesi'nden 5 yıllığına ayrılma ve bu süreç zarfında kendi para birimini kullanma.
The #EuroSummit on #Greece has just started. pic.twitter.com/X115x0qc2l
— Donald Tusk (@eucopresident) 12 Temmuz 2015
Reuters, AFP ve Ap ajansları da saatler süren Euro Bölgesi maliye bakanlarının uzlaştığı ve liderlere iletilen noktaların taslak metnini yayımladı. Buna göre, Çipras'ın, perşembe akşamı sunulan 3. teklifin kabul edilmesi ve kreditörlerin güvenini yeniden kazanmak için yarından itibaren, teklifte yerine getirileceği vaat edilen yasaların meclisten geçirmeye başlaması gerekiyor.
Here's the list of reforms in the #Eurogroup draft that Greek government has to pass by Wednesday to get bailout pic.twitter.com/nEF8OmDBiA
— Tara Palmeri (@tarapalmeri) 12 Temmuz 2015
FİN MALİYE BAKANI: İYİ BİR TEKLİF YAPTIK
Nitekim Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb da toplanı sonrası yaptığı açıklamada Yunanistan'ın 15 Temmuz'a kadar, 3. teklifinde sözünü verdiği reformları hayata geçirmeye başlaması gerektiğini söyledi. Yunanistan'ın önüne iyi bir teklif koyduklarını savunan Stubb, önceliği emekli maaşları, KDV ve vergilere verdiklerini belirtti.
Ayrıca Euro Bölgesi liderleri Yunanistan'a 82-86 milyar euro'luk yeni bir yardım paketi verilmesini görüşüyor. Bunun 7 milyar euro'sunun 20 Temmuz'a kadar, 5 milyar euro'sunun da ağustos ortasına kadar verilmesi öngörülüyor.
ÇİPRAS: BUNU AVRUPA HALKLARINA BORÇLUYUZ
Bu arada Çipras, Euro Bölgesi liderleri zirvesi öncesi "Tüm taraflar da istekli olursa, bu akşam bir anlaşmaya varabiliriz" dedi. "Dürüst bir uzlaşı için buradayım" diyen Çipras, "Bunu Avrupa'nın bir arada kalmasını isteyen Avrupa halklarına borçluyuz" ifadesini kullandı. ABD Maliye Bakanı Jacob Lew ile de telefon görüşmesi yapan Çipras'ın, "Euro Bölgesi ile anlaşmak istiyoruz, ama Yunan halkına saygı duyan bir anlaşma" dediği kaydedildi.
My statement upon arriving at today's Summit. #ΕuroSummit #Greece https://t.co/kOyr1Vc9FI
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) 12 Temmuz 2015
HOLLANDE: FRANSA ELİNDEN GELENİ YAPACAK
Hollande "Fransa, tabii tüm şartlar yerine getirildiği takdirde, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını sağlamak için her şeyi yapmaya hazır" dedi.
MERKEL: 'NE PAHASINA OLURSA OLSUN' OLMAYACAK
Merkel ise "Bir hayli zor bir durum. Zorlu görüşmeler yapacağız. Ne pahasına olursa olsun bir anlaşmaya varma fikri söz konusu değil. Zor olacak ama tüm avantaj ve dezavantajları tartmalıyız" diye konuştu.
Avrupa Parlamentosu Martin Schulz da daha önce reddedilen tekliflerinin şaşırtıcı bir şekilde şu anda Euro Bölgesi liderleri tarafından masaya yatırıldığını açıkladı. Ancak iki şeyin göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Schulz, "Yunanistan'ın yeni teklifinde verdiği sözleri tutabilme kapasitesi, isteği ve diğer Euro Bölgesi ülkelerinin dengeyi sağlayabilmek için Yunanistan'ın içinde bulunduğu özel ve dinamik durum karşısında hazır olması önemli" vurgusu yaptı.
'AVRUPA, YUNANİSTAN'SIZ OLMAZ'
"Avrupa, Yunanistan'sız Avrupa olmaz" diyen Schulz, "Yunanistan'ın euro'dan çıkışı öngörülemeyecek, feci sonuçlar doğurabilir" diye konuştu.
Schultz, sözlerini Çipras'a, "Avrupa ruhuyla görüşmeleri yap. Diğer tarafı da anlamaya çalış. Yunanistan'dan istenen reformlar, Yunanistan'ın kendi iyiliği için. Önümüzdeki bir kaç saatteki tutumlarınız, Avrupa'nın geleceğini etkileyecek. Herkesi sorumlu davranmaya ve dayanışmaya davet ediyorum. Vakit bölünme değil, birlik vaktidir" çağrısında bulunarak tamamladı.
My comments to #EuroSummit leaders ahead of their crucial talks on #Greece http://t.co/X691bGVNPr
— EP President (@EP_President) 12 Temmuz 2015