Srebrenitsa Katliamı'nın 20'inci yıldönümünde, bugün toprağa verilen 136 kişi için Potoçari Mezarlığı'nda mezar yerleri açıldı. Bu sene defnedilenler arasında daha 18'ini doldurmamış 18 kişi var. Defnedilen katliam kurbanlarının en yaşlısı ise öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç. Smayloviç, oğlu ve torunu ile birlikte toprağa verildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törende çok sayıda devlet ve hükümet başkanı da hazır bulundu.
CLİNTON'DAN 'SAVAŞI BİTİRMEKTE GEÇ KALDIK' ÖZRÜ
Törenlere katılan ABD eski Başkanı Bill Clinton, 'savaşı sona erdirmekte geç kaldıkları' için özür dilerken, ''Bir daha böyle ölüm tarlaları görmek istemiyorum'' dedi. Clinton, Sırbistan Başbakanı Vucic'i de törenlere katıldığı için övdü.
SIRBİSTAN BAŞBAKANI'NA TAŞLI SALDIRI
Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, ise, yayınladığı açık mektupta, Sırbistan'ın bu 'korkunç suçu' tereddüte yer bırakmayacak bir şekilde kınadığını ve katliamda rol oynayanları yargı karşısına çıkarmaya devam edeceğini söyledi. Tören alanına gelişinde yuhalanan Sırp başbakana tören sırasında tepkiler de arttı. Vucic'in kendisine yönelik taşlı ve şişeli saldırının ardından tören alanından ayrıldı.
DAVUTOĞLU: SESSİZ KALAN ULUSLARARASI TOPLUM DA SUÇLU
Türkiye'yi temsilen törene katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında, "Şu gerçeği kabul etmeliyiz ki uluslararası camia Srebrenitsa'da olanları durdurmadı" dedi. Davutoğlu şunları söyledi:
Bizim görevimiz burada olanı asla unutmamak ve aynı zamanda nefret kültürü ya da intikam kültürünün olmamasını sağlamaktır. Bosna-Hersek bugün farklı etnik ve kültürel farklılıkları olan bir ülkedir ve bizim için bir umut. Onların başarısı insanlığın başarısı, onların başarısızlığı bütün dünyanın, hepimizin başarısızlığıdır. İşte bu yüzden de hep birlikte Bosna-Hersek'e, buradaki barış ve huzura destek vermeliyiz."
Davutoğlu, Vuçiç'e anma töreninde gösterilen tepkiyle ilgili ise, "Devlet adamlarının büyük bir sorumluluk içinde hareket etmesi lazım. Bu sözün her hangi bir vicdanda karşılık bulması mümkün değil, ona gösterilecek tepki de normaldir. Vuçiç, Sırbistan Başbakanı olarak burada bulunmakla aslında bir şekilde ortaya çıkan suçun da hem sorumluluğunu üstlenmiş hem de bu suçla ilgili özür beyanında da bulunmuş oluyor" dedi.
Srebrenitsa Belediye Başkanlığı yetkilisi Zekeriyah Haciç bu yıl daha geniş güvenlik önlemleri aldıklarını söyledi. Srebrenitsa'nın bağlı olduğu Sırp Cumhuriyeti entitesi emniyetinden de bu konuda garanti aldıklarını belirten Haciç, "Gelecek devlet yetkililerinin sayısı bu yıl daha yüksek, güvenlik önlemleri de daha fazla. Konuyla ilgili bizi ziyaret eden Sırp Cumhuriyeti Emniyet Müdürü Goyko Vasiç'ten her şeyin sorunsuz olacağına dair söz aldık" dedi.
SREBRENİTSA'DA NE OLDU?
Bosna Savaşı'nda Srebrenitsa ve çevresindeki 50 kilometrelik alan BM Güvenlik Konseyi tarafından "güvenli bölge" ilan edilmişti. Albay Tomas Karremans komutasındaki Hollanda birliği de, "güvenli bölgeyi hedef alabilecek saldırıları engellemek" göreviyle Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'de, üsse çevrilmiş bir fabrikaya konuşlandırıldı.
Ancak 11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusu Srebrenitsa'ya girdi. 8 bin 372 erkek öldürüldü. Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden tam 20 yıl geçti. Bugüne kadar toprağa verilenlerin sayısı 6 bin 241. 11 Temmuz'da, katliamın yıldönümünde kimlikleri tespit edilen 136 cenaze daha toprağa verilecek. Bugüne kadar bulunan ceset sayısı 7 bin. Diğer 1372 kişiden hâlâ iz yok.