‘İstenmeyen adam’ yaftası yiyen Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in beklenmedik istifasıyla elini güçlendiren ve bu kez muhalefetin de desteğini arkasına alan Başbakan Aleksis Çipras, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenecek olağanüstü Euro Bölgesi liderleri zirvesinde yeni tekliflerle masaya oturacak. Zirve, maliye bakanlarının görüşmesinin ardından TSİ 19.00’da başlayacak. Çipras'ın hazırladığı yeni planın, borçların yüzde 30'unun silinmesi talebini içerdiği öne sürüldü.
JUNCKER: GREXİT’E KARŞIYIM, BASİT YANIT YANLIŞ ÇÖZÜMDÜR
Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker de bugün Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) sabah oturumunda referanduma dair ilk değerlendirmelerini yaptı. Referandumdan ‘hayır’ cephesinin zaferle ayrılmasına karşın Yunanistan’ın euro’dan çıkmasına karşı olduğunu vurgulayan Juncker, “Dileğim Grexit’ten kaçınılmasıdır” dedi. Juncker, “AB’de, Yunanistan’ın eurozone’dan çıkması için açık şekilde ya da başka yollarla kampanya yapanlar var. Ancak benim hayat deneyimim, basit yanıtların yanlış çözümler olduğu yönünde” ifadelerini kullandı.
VEKİLLERİN MERAKINI GİDERDİ: ÇİPRAS'LA MESAJLAŞIYORUM
Juncker bu ciddi açıklamaların yanı sıra AP milletvekillerine de ateş püskürdü. Sürekli cep telefonuna baktığının kendisine söylenmesinden rahatsız olan Juncker, “Bu saçma ve sebepsiz şakalara bir son verin” diyerek ateş püskürdü: “Sürekli telefona bakıp durduğumu konuşmayı bırakın. Çipras’la mesajlaşıyorum. Sizin de fırsatınız olur mu bilmiyorum, ama bugün bunu yapmak zorundayım. İşimi yapıyorum.”
Alman radyo kanalına pazar günü verdiği demeçte, Yunanistan’ın referandumdan ‘hayır’ oyu çıkması halinde farklı bir para birimi kullanmak zorunda kalacağını söyleyen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise bugün tam tersini savundu.
Basın toplantısında konuşan Schulz, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasından yanayım. Euro Bölgesi’ni parçalamak isteyenler yanlış düşünüyor. Kişisel fikrim, amacımızın Grexit olmaması yönünde” ifadelerini kullandı.
Schulz, gazetecilerden gelen bir soru üzerine de Çipras’a veya hükümetine hiçbir zaman istifa çağrısı yapmadığını söyledi.
İTALYA: KRİZİN SUÇLUSU KÖTÜ ALMANLAR DEĞİL
Bu arada son gelişmelere dair İtalya'dan da bir yorum geldi. İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Yunanistan krizinin sorumlusunun ‘kötü Almanlar’ olmadığını söyleyip Atina’yı eleştirdi: “Mevcut kriz, kötü Almanların hatası değil şu son 15-20 yılda birbirini izleyen Yunan hükümetlerinin sorumluluğudur.”
Greek crisis not down to ‘mean Germans’: Italy's Gentiloni @AFP http://t.co/kj6amsd3a6 cc @GermanyDiplo #Grexit
— Deborah Cole (@doberah) July 7, 2015
Fransa’nın başkenti Paris’te dün Euro Bölgesi ve Yunanistan’ın geleceğini görüşen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, referandumun sonucunu kabul ettiklerini açıklasalar da ‘ciddi ve güvenilir teklifler’ beklediklerini söyleyip vaktin daraldığı uyarısı yaptı.
Hollande, “Avrupa sadece bir ekonomik yapı değildir. Bazı temel değerleri vardır. Bu Avrupa'da ulusal hâkimiyete yer vardır. Tabii ki sorumluluklar da vardır” dedi. Müzakere kapısını kapatmayan ve dış görünüşünden durumdan bir hayli rahatsız olduğu anlaşılan Merkel de “Diğer 18 ülkenin sonuca nasıl baktıklarına odaklanmalıyız. Şu an Yunanistan için bir program masada değil. Yunanistan ile dayanışma halindeyiz. Son önerimiz oldukça önemliydi. 18 ülkenin istemleri dikkate alınmalı” ifadelerini kullandı.
AP BAŞKAN YARDIMCISI: EURO BÖLGESİ'NDEN ÇIKSIN
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff ise Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasını istedi. Alman Die Welt gazetesine konuşan Lambsdorff, "Yunanistan'ın ayrılması Euro Bölgesi'ni daha da güçlendirecektir. Böylece AB'nin on yıllardır başarısında etkili olan uzlaşma kültürünü kimsenin ihlal edemeyeceği ortaya koyulacaktır" dedi.
Diğer taraftan hükümetin 'artık fayda getirmeyen' anlaşmalara boyun eğmeyeceğini, ama müzakereleri sürdürmek istediklerini belirten Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos da, Varufakis’in istifasının bunun en iyi örneği olduğunu savunup “Avrupa'nın değişebileceğine inanıyorum” dedi.
'Devrimci Avrupacı' olarak anılan ve giyim tarzıyla Varufakis'i aratmayan ekonomi profesörü Tsakalotos, AB'ye destek verse de kemer sıkma politikaları ve demokrasi açıklarını eleştirmesiyle tanınıyor.
Öte yandan Euro Bölgesi’nde diğer 15 ülkenin referandum sonrası tutumları farklılık gösterdi. Finlandiya, Slovakya ve Baltık ülkeleri daha sert bir takınırken, İtalya ve İspanya gibi kendileri de ekonomik krizle boğuşmuş ülkeler daha uzlaşmacı bir söylem kullandı.Nitekim Yunanistan'da iktidardaki SYRIZA'nın İspanya'daki kardeşi olarak görülen Podemos'un lideri Pablo Iglesias, İtalya ve Fransa'ya 'toplumsal haklar ve demokrasinin savunulması' adına Yunanistan'a destek vermeye çağırdı.
Bu arada Almanya her ne kadar Yunanistan’ın yerine getirmesi gerektiğini savunduğu yükümlülüklerden taviz vermeyeceğini vurgulasa da insani yardımın da gündeme alınmasını gerektiğini altını çizdi.
Aynı şekilde Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde "IMF referandumdan önemli notlar çıkardı. Durumu yakından izliyoruz. Talep edildiği takdirde yardım ederiz" dedi.
Avrupa Merkez Bankası da nakit sıkıntısı çeken ve iflasın eşiğinde olan Yunan bankalarına Acil Likidite Desteği (ELA) sağlamaya devam edeceğini ve bu desteğin 26 Haziran'da kabul edilen seviyede tutulacağını duyurdu.
Ülkedeki bankalar bugün ve yarın da kapalı kalacak.