20 Temmuz 2015 modern Avrupa tarihine bir kıtanın geleceğini belirleyen gün olarak geçcek. Zira o gün Yunanistan'a destek programının nihai mühletinin doluyor ve Avrupa Yunanistan'la ‘tamam mı devam mı' kararını vermek zorunda kalacak.
Sputnik'e konuşan Yunanistan saygın düşünce kuruluşu ELİAMEP üyesi Dimitris Katsikas ülkesinin ve Avrupa'nın çok önemli gelişmelerle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Katsikas, ELİAMEP'in Kriz Gözlem Grubunun Başkanı ve ülkesindeki krizi başlangıcından bugün dek yakinen takip ediyor.
HAYIR OYU NE ANLAM İFADE EDİYOR?
İçteki zafer havasına rağmen, dıştaki gelişmeler Çipras Hükümeti için hiç de iç açıcı değil. Katsikas, bu noktanın altını özellikle çizdi ve ekledi: "Yunanistan ekonomisi bugün referandum öncesinden çok daha kötü halde." Bankalara empoze edilen kısıtlamalar aylarca sürecek. Böylesi bir ortamda, Çipras'ın istediği anlaşmayı 48 saat içerisinde elde etmesi oldukça zor. Dahası Avrupalı liderlerden gelen mesajlar da hiç iç açıcı değil.
'OLUMLU SENARYO'
'FELAKET SENARYOSU'
Katsikas'ın özetlediği ‘felaket senaryosu' ise şöyle özetlenebilir: Önümüzdeki saatlerde Çipras kreditörlerin şartlarına boyun eğmeden masadan ayrılacak. Paralel para birimi devreye girecek. 20 Temmuz'da Yunanistan resmen iflas edecek.
Katsikas bu noktada şunu vurguladı: "Avrupa Bara Birimi Birliği'nden hiçbir ülkenin çıkması öngörülmüyor. Ancak ne var ki Eurozone'da elinde Euro olmadan barınmazsın."
'YUNANİSTAN EN AZINDAN AB'DE KALMALI'
Tüm olasılıkları göz önünde bulunduran Katsikas, son olarak şunların altını çizdi: "Jeopolotik dengeleri göz önünde bulunduran Yunanistan ne yapıp edip, en azından Avrupa Birliği içerisindeki konumunu garanti altına almalı. Türkiye ve FYROM gibi ülkelerle sorunlar yaşayan Yunanistan'ın birlikten çıkma gibi bir lüksü bulunmuyor."