Kreditörlerin önerilerinin Yunanistan'ın borç sorununa çözüm getirmediğini, arada 60 milyonluk fark olmasına rağmen anlaşmanın bu yüzden sağlanamadığını ifade eden Çakalotos, "Avrupa ile ağları koparma riskini almak durumundaydık. Avrupa'yı değiştirmek için, Avrupa ile olan bağları riske attık" diye konuştu.
Çakalotos, Euro Kuşağı'nın uluslararası ekonominin en büyük hastası olduğunu belirterek, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin 2-3 yıl içerisinde kendi arzularıyla Euro'dan ayrılacakları değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan Enerji, Çevre ve Üretim Yeniden Yapılandırma Bakanı Panagiotis Lafazanis ise hükümetin halk oylaması kararının kreditörlere baskı yapılmasına yönelik bir deney olduğunu söyledi.
Atina bölgesinde yayın yapan özel Parapolitika radyosuna konuşan Lafazanis, Yunan hükümetinin kreditörlerle olan müzakerelerde geldiği son noktada başka çaresi kalmadığını belirterek, "Bu, yapabileceğimiz en iyi şeydi. Kreditörlerin bize önerdikleri şekildeki bir anlaşmayı uygulamamız durumunda işler daha kötü olacaktı. Halk oylamasıyla baskı oluşturmak için bir deney yapıyoruz" dedi.
Lafazanis, Pazar günü sandıktan 'hayır' çıkmasını umut ettiğini belirterek, aksi olması halinde Yunanistan'ın kendisini darağacına götürecek bir anlaşma imzalamak zorunda kalabileceğini ileri sürdü.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın kurtarma paketinin uzatılmasına ilişkin referandum sonucunda 'hayır' kararı almasının, Yunanistan'ın müzakereler kapsamında pozisyonunu zayıflatacağını söyledi.
Juncker, Lüksemburg'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Pazar günü Yunanistan'da gerçekleştirilecek halk oylamasına ilişkin bir soru üzerine Juncker, "Eğer Yunanlılar 'hayır' oyu kullanırsa, Yunanistan'ın pozisyonu dramatik olarak zayıflar" dedi.
Juncker, Yunanistan'ın kurtarma paketinin sona erdiğini hatırlatarak, müzakerenin sürmediğini belirtti.
Yunanistan'da 5 Temmuz Pazar günü kreditörlerin öne sürdüğü koşulların oylanacağı referandum gerçekleştirilecek.