Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin bağımsız devlet kuracakları iddiası ve bunun Türkiye'ye olası etkileri günlerdir basınında yer alıyor. PYD ve IŞİD arasında kıyaslama yapmaya kadar varan bu tartışmalar Türkiye'de "Türk ordusunun olası Kürt Devleti projesine engel olmak ve Suriye'nin kuzeyindeki Türkmenlere yardım etmek için Suriye'ye girmesi gerektiği" senaryoları ile iyice alevlendi. Suriyeli Kürt milletvekili Ömer Usi, Suriye Kürtlerinin durumunu, devlet kurma projelerinin olup olmadığını Sputnik için Hediye Levent'e değerlendirdi.
Sputnik'e ülkedeki Kürtlerin durumunu ve IŞİD'in Kürtlerin yoğun olduğu noktalara saldırılarını değerlendiren Usi, Suriye Kürtlerinin devlet kurma projelerinin olmadığını söyledi.
Usi, "Erdoğan'ın bahanesi Türkmenlere, Araplara yardım etmek ve Kürtlerin bir devlet kurmalarına engel olmak ancak Kürtlerin böyle bir projesi yok" dedi. Usi'ye göre, Suriye Kürtlerinin devlet kurmasına demografik ve coğrafik yapı izin vermez.
Suriye Kürtlerinin özerklik istediğini savunan Usi, özerkliğin çerçevesinin ülkedeki kriz sona erdikten sonra gündeme gelebileceğini ifade etti. Ülkede gücün merkezde toplandığı bir yönetim anlayışı olduğunu hatırlatan Usi, mahalli idarelerin güçlendirilebileceğini ve kantonlarda elde edilen yerel yönetim tecrübesinin ülkenin geri kalanına uygulanabileceğini savundu.
'SEÇİM SONUÇLARI POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE YOL AÇACAK'
Usi, Türkiye'deki seçimlerin AK Parti'nin tek başına iktidar olamayacak şekilde sonuçlanması, koalisyon ihtimali, muhalefet partilerinin iç ve dış politikaya dair kendi ajandalarının olması gibi nedenlerle Suriye politikası dahil iç ve dış politikada değişikliklere yol açacağını iddia etti.
Usi, "(AK Parti hükümetinin) Bu siyasi kayıplarının yanı sıra YPG'nin Tel Abiyad ve Kobani'yi ele geçirip Ayn İssa'yı alarak Rakka sınırına dayanmasından sonra Erdoğan öne çıkmaya çalıştı ve tekfirileri (IŞİD) bu zararı kapatmak üzere Kobani'ye gönderdi" iddiasını öne sürdü. IŞİD'in Kürtlere yönelik soykırım yaptığını söyleyen Usi, Kobani'ye saldıran militanların Türkiye'den geçtiğini savundu.
SURİYE ORDUSU-YPG ARASINDAKİ SORUNLAR
IŞİD'in Haseke kentine saldırısı sırasında Suriye ordusu ve YPG arasında yaşanan sorunlar haberlere de yansıdı. Usi, bu sorunların "Suriye ordusu ve YPG arasında henüz sonuçlandırılmamış çeşitli konular nedeniyle yaşandığını" belirtti. "Bu sorunların daha sonra çözüldüğünü ve YPG'nin de IŞİD'e karşı savaşa katıldığını" belirten Usi'ye göre, eğer IŞİD Haseke'yi alırsa ikinci hedefi Kamışlı olacak ve katliamlar yapacak, bu bölgedeki Kürtleri Türkiye ve Irak'a sürecek. Kürtler 3 senedir 400 km'lik bir şerit üzerinde savaş veriyor ve binlerce kurban verdi.
ABD'nin öncülüğündeki koalisyon uçaklarının IŞİD hedeflerini vurmasının YPG'ye çok yardımcı olduğu yönünde yorumlara katılan Usi, "Ancak biz Suriye'de Amerika ve koalisyona güvenmiyoruz. Amerika münafık bir devlet ve kendi çıkarlarını gerçekleştirmek üzere hedeflerini seçiyor. IŞİD'i kuran da destekleyen de bizzat Amerika'dır. Ben Kürt kardeşlerime Amerikan siyasetine kanmamaları çağrısında bulunuyorum" dedi.