Kobani'de IŞİD saldırısının muhasebesi yapıldı: yüzde 75'i kadın ve çocuk 200'den fazla ölü. Bu olay, bölgedeki en büyük katliam olarak nitelendiriliyor. Militanlardan neredeyse tamamen kurtarılan kentte durum içler acısı. Yaşanan dehşet, Kobani sakinlerini tüm yabancılara karşı sözün tam anlamıyla tetikte olmaya zorluyor. Kenti mayınlardan temizleme çalışması sona ererken, militanlara ve sivillere ait cesetleri arama çalışmaları sürüyor. Dün, 17 ceset daha tespit edildi. Kentin çevresinde zaman zaman küçük IŞİD gruplarına rastlanıyor, imhaları için Kürt savaşçılar gönderiliyor.
'AK PARTİ-HDP KOALİSYONU ARTIK İMKANSIZ'
Ortadoğu ve Kürt sorunu uzmanı Vadim Makarenko, gelişmelerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"HDP tarafından katliam olarak nitelendirilen Kobani'deki kanlı olaylar, Tunus ve Fransa'daki saldırı haberlerinin gölgesinde kaldı. Bu, alışma etkisinin başladığını gösteriyor. Çünkü bu bölgeden gelen olumsuz bilgi çok fazla, doğrudan ilgili olmayan okur ve izleyicilerin artık neredeyse dayanamadığı çok fazla şiddet var.
Kobani'deki trajik olaylar, kesinlikle AKP ile HDP arasındaki ilişkileri önemli ölçüde etkileyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'yi PYD ile ilişkilerle suçluyor. Kobani'deki dehşetin ardından AKP-HDP arasındaki zayıf koalisyon olasılığı artık imkansız görünüyor. Bu olaylar, iki partinin koalisyon oluşturmasını istemeyenlerin işine yaradı. HDP'nin koalisyonu reddetmesi durumunda AKP'nin iki seçeneği kalıyor: Kürt karşıtı AKP-MHP koalisyonu veya erken seçimler. İkinci durumda, yeni siyasi gerçeklikten tedirgin seçmenlerin oyu elbette sağcı ve milliyetçi adaylara gidebilir."
'KOBANİLİLER BİRBİRLERİNE GİZLİ MİLİTAN GÖZÜYLE BAKIYOR'
Eylül 2014'ten bu yana Kobani'de bulunan Rauşan Halil, kentteki son gelişmeleri Sputnik'e anlattı:
"Kobani'ye 3 kilometre mesafede bulunan bir kasabada az önce 4 kişilik bir militan grubu daha tespit edildi. Kobani kentinde ise durum genel olarak sakin. Kentin mayınlardan temizlenmesi operasyonu ve militanlar ile sivillere ait cesetleri arama çalışması devam ediyor.
Saldırının ardından kente güvensizlik ortamı hakim. Sakinler birbirlerine güvenmeyi bıraktı, birbirlerine gizli militan gözüyle bakıyorlar. Yerel sakinler arasında güven tamamen kayboldu, özellikle de tanımadıkları insanlara karşı. Çok sayıda mülteci var. Bu yüzden birbirlerini tanımayan iki Kobanili, birbirlerine karşı çok dikkatli davranıyor.
Kent sakinleri dünden itibaren evlerine dönmeye başladı ancak hepsi ciddi kontrolden geçiriliyor. Kimlikleri soruluyor, nereden oldukları sorgulanıyor, ciddi sorgulama var. Asayiş kimliğini sunan silahlı insanlar, kimlik teyidi için komutanları arandıktan sonra kente sokuluyor. Dün militanlara ait cesetleri inceledik. Yüzde 90'ın üzerinde intiharcı kemeri var, yani buraya ölmeye geldiler. Üzerlerinde, evlerin, kapıların, ev planlarının gösterildiği kent haritası vardı.
Sağlık ekibi, dün itibariyle 201 cesedin kimliğini tespit etmeyi başardı, ancak halen çok sayıda kimliği tespit edilmeyen ceset var."
IŞİD'e karşı savaş, milis güçler için zor bir görev. Çünkü bu ancak, alttan öz organizasyon yoluyla devlet yönetiminin restoresiyle ilgili mümkün. Bunu savaş ve bölgenin izolasyonu koşullarında kısa sürede yapmak mümkün değil, ancak bu süreçte her yavaşlamanın maliyeti de büyük oluyor. Kobani saldırısı hedefine ulaştı: yüzlerce sivil öldü veya yaralandı, kent korku ve güvensizlik havasına büründü, Rakka'ya ilerleme muhtemelen durdurulacak.