Merkel, Hollande ve Çipras ile beraber bundan sonra atılacak adımların konuşulduğunu belirterek, Yunanistan'ı yapılan teklifi kabul etmesi için 'cesaretlendirdiklerini' kaydetti. Cumartesi günü yapılması ön görülen Euro Bölgesi (Eurogroup) toplantısının çok önemli olduğuna dikkati çeken Merkel, bu toplantının başarısızlıkla sonuçlanması durumunda alternatif bir planlarının olmadığını da ifade etti.
Yunan hükümeti tarafından Pazartesi günü teklif edilen tedbir paketinin reddedilmesinin ardından, kreditörler hükümete anlaşma için birtakım yeni şartlar önermiş ancak yeni teklif hakkında detaylı bilgi verilmemişti.
YUNANİSTAN'DA KABİNE ACİL TOPLANDI
Yunan medyasına yansıyan haberlerde, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında varılacak anlaşmada, 16,3 milyar euro ek finansman ile kalkınma programının 5 ay uzatılmasını önerdiği ancak, Yunan tarafının bu öneriyi ihtiyaçları karşılamadığı gerekçesiyle kabul etmediği belirtildi.
Haberlerde, kreditörlerin son teklifi kabul etmesi için Yunanistan'a 24 saat süre tanıdığı belirtilirken, Atina'da hükümet çevrelerinin, öne sürülen koşulların memorandumlardan daha ağır kabul edilmesi mümkün olmayan teklifler olarak değerlendirildiği ifade edildi.
Çipras, Yunanistan'daki mali krizin görüşüldüğü Brüksel'de Avrupa Konseyi Toplantısı sonunda yaptığı açıklamada, AB ilkelerinin şantajlara ve ültimatomlara dayandırılmadığını belirterek, bu ilkeleri kimsenin tehlikeye sokma hakkı bulunmadığını kaydetti.
Yunan hükümetinin Yunan halkı ve tüm Avrupa halkları için mücadele ettiğini belirten Çipras, "Avrupa Birliği, tüzüksel ilkeleri ile demokrasiyi, dayanışmayı, karşılıklı saygıyı savunuyordu. Bu ilkeler şantajlara ve ültimatomlara dayandırılmadı. Özellikle de bu sıkıntılı ve zor zamanlarda kimsenin bu ilkeleri riske sokma hakkı yok. Yunan hükümeti bu ilkeleri korumak için kararlılıkla mücadele edecektir. Mücadelemizi Avrupa halkları adına ve tabi ki Yunan halkı adına sürdüreceğiz" diye konuştu.