Çipras, IMF'nin sert önlemler talep ettiğini, AB'nin ise borcun yeniden yapılandırılmasını kabul etmediğini ifade ederek, "IMF icadı programı meclis olarak kabul etmemiz mümkün değil. Bu ülkede kimin vergi vereceğine karar vermek hükümetin yetkisindedir. Krizin bedelini oligarşi ödeyecek. Yunanistan'ın bugünkü durumuyla ilgili IMF'nin cinayet derecesinde sorumlulukları var" dedi.
Kurumların öne sürdüğü koşullarda ısrar etmesinin ardında siyasi amaçlar bulunduğu değerlendirmesinde bulunan Çipras, Yunanistan'a teklif edilen programın sorunu çözmeyeceğini ve ülkeyi yeniden durgunluğa sürükleyeceğini savundu.
Çipras, "Çözüme yardımcı olmayacak baskılara boyun eğmemek zorundayız. Ortaklarımız da, Yunanistan sorununu çözmek isteyip istemediklerine ve IMF'nin çözümün tarafı olup olmayacağına karar vermeli" diye konuştu.
Kreditörlerin, öne sürdükleri koşullarda ısrar ederek, Yunanistan'da ve tüm Avrupa'da kemer sıkma politikalarına karşı olan çabalara gözdağı vermeye çalıştığını ifade eden Çipras, Avrupa Merkez Bankası'nın da finansal sıkıntı yaratma taktiği uygulayarak buna arka çıktığını ileri sürdü.
Çipras, karşılaşılan zorluklara rağmen Yunanistan'ın kreditörleriyle olan müzakerelere sonuna kadar devam etmekte kararlı olduğunu belirtti.
Kreditörlerle asıl müzakerelerin bundan sonra başlayacağını belirten Çipras, "Hükümet, kurumlarla AB kurallarına ve Yunan halkının iradesine saygılı olarak müzakereleri sürdürmeye kararlı. Ancak, biz anlaşma değil çözüm istiyoruz. Bundan sonra müzakerelerin son aşamasına giriyoruz. Gerçek müzakereler şimdi başlıyor" diye konuştu.
Bu arada, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Çipras'ın konuşmasını yerde oturarak izledi. Varufakis'in kendisine ayrılan bakanlık koltuğu yerine yerde oturması yerli ve yabancı basının ilgi odağı oldu.
Now when Greece starts selling chairs, I might be interested in Varoufakis' smartphone. pic.twitter.com/ZjX0LzazV1
— Supermario (@EuroStability) 16 Haziran 2015