Frankfurter Allgemeine gazetesinin yayınladığı bir haberde, Almanya’da yapılan bir anket çalışmasına göre, Almanların sadece % 50’sinin Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı pozitif baktığı yazılıyor. Aynı haberde, bu göstergenin Türkiye’de daha da düşük olduğu iddia ediliyor.
Peki Türkiye’de ABD'ye karşı olan bu tepkinin sebepleri neler? Türkler, ABD’nin özellikle hangi politikalarından rahatsız?
Konuyla ilgili Sputnik Haber Ajansı’na konuşan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Amerika Araştırmaları Merkezi Başkanı Özdemir Akbal, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Amerika Birleşik Devletleri’nin özellikle Ortadoğu’ya yönelik politikaları, Türkiye’de tepkilere neden oluyor. Irak’ın 2000’li yılların başından itibaren başlayan işgali, onun akabinde Suriye olaylarıyla devam eden süreçte yaşananlar, Türkiye'deki vatandaşlardan ciddi tepkiler görüyor.
Aslında 2008 yılında Obama, Amerikan Başkanı olduktan sonra yapmış olduğu Mısır ve Türkiye ziyaretleri, bu durumu biraz hafifletmiş görünüyordu. Fakat Amerika Birleşik Devletleri’nin uzun soluklu uyguladığı Ortadoğu politikaları, Türkiye’deki tepkiyi sürekli kılıyor.
Birincisi, dediğim gibi, George W. Bush döneminin bırakmış olduğu miras, yani özellikle Irak’ta yaşanan olaylara Türk insanının gösterdiği tepki. İkincisi de, Suriye olaylarıyla birlikte başlayan sorunların yansımaları ve Mısır’da yaşanan süreç, Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı Türk vatandaşının bakışındaki olumsuz durumu da ortaya çıkarmıştı.
Genel olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nin politikalarına karşı Türk insanında geleneksel bir “komplo teorisi”vari yaklaşım da var. Bunu bir kenara koymakla beraber, kararlı bir olumsuz bakış olduğunu söyleyebiliriz."