Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, RIA Novosti'ye demecinde, hangi ülkelerin yeni finansal kurumla işbirliğine ilgi duyduğunu ve birlik çerçevesinde, SWIFT benzeri bir ödeme sistemi oluşturulması planlarını anlattı.
ZİRVEYE DAMGA VURACAK ANLAŞMA
Rusya'nın, önümüzdeki BRICS zirvesi için önemli bir ekonomi içerikli anlaşma hazırladığını söylemiştiniz. Nedir bu çalışma?
Rusya Merkez Bankası'nın, BRICS çerçevesinde SWIFT benzeri bir ödeme sisteminin oluşturulması teklifi görüşülecek mi?
BRICS'E ÜYE OLMAK İSTEYEN ÜLKELER
Yunanistan, yeni BRICS Bankası'na dahil olmaya ilgi gösteriyor. Diğer ülkelerden de benzer sinyaller geliyor mu?
Bazı ülkeler, bu yeni kurumun faaliyetine ilgi gösteriyor. Bunlar genellikle Asya, Latin Amerikan ve Afrika ülkeleridir. Kurulmakta olan bankanın olası kaynaklarının, Yunanistan'ın katılımıyla yürütülen projelerde nasıl kullanılabileceğine ilişkin istişareler henüz başlamadı ancak BRICS ülkelerinin maliye bakanlıkları ile merkez bankaları, bu konunun daha derinlemesine işlenmesini istiyor.
ABD'nin genel olarak tüm BRICS'i ve özellikle de yeni Kalkınma Bankası'nı engellemeye yönelik bilinçli politika yürüttüğünü söyleyebilir miyiz?
Böyle bir politika, var olmasının ötesinde kaçınılmazdır. ABD ve belki de Avrupa Birliği, bu tür girişimler nedeniyle endişelenmiyor olamaz. Onlar, bu girişimlerde, küresel mali ve ekonomik mimarisinde Bretton Woods sisteminin kurucuları olan ülkelerin etkisini azaltan süreçlerin yansımasını görüyorlar. BRICS Bankası'nın oluşum sürecinde ve çalışmaya başladığında, eleştirilerin güçlenerek artmasını bekliyorum. Tüm alanlarda rekabetin memnuniyetle karşılandığına ilişkin tüm açıklamalara rağmen, Batı'nın dünya genelindeki mali ve ekonomik gelişmeler üzerinde etkisini koruma çabasıyla karşılaşıyoruz. Ancak IMF, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası kurulduklarından bu yana dünya kökten değişmiştir. Bu kurumlar, uzun zamandır egemenliklerini kaybetmiştir. Başta IMF ve Dünya Bankası olmak üzere, bu kurumlar reformlara ihtiyaç duyuyor. Bunu söylemekle yetinmiyoruz, BRICS ortaklarıyla birlikte bu yönde çalışıyoruz ve çalışmalarımızı devam ettireceğiz.
Tüm BRICS ülkeleri, BM Güvenlik Konseyi'nin reforma ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bu konu şu anda aktif şekilde tartışılıyor ancak her BRICS ülkesinin bu konuya farklı baktığı ortada. BM reformuyla ilgili teklifin içeriği nedir?
BM içinde bir grup ülkenin geliştirdiği ara modelin tüm ülkeler için kabul edilir olduğunu savunuyoruz. Biz, konfigürasyonu değiştiren, Güvenlik Konseyi'nin reformuna yol açan çözümden yanayız ama bunun, kurumun tüm ülkeler üzerindeki tam otoritesi kaybedilmeden, niteliğin kademeli olarak değişmesi yoluyla yapılması gerektiği görüşündeyiz. Bizim için bir diğer önemli nokta da şu: Güvenlik Konseyi'nin mevcut üyelerinin veto hakkı, reformlar ne olursa olsun, kabul edilecek reform planı ne olursa olsun, koşulsuz olarak sağlanmalı.