Eskiden 120 bin nüfusu olan kentin yaklaşık 17 bin sakini, şiddetli çatışma beklentisiyle kenti terk ederek Türkiye'ye sığınmış, Tel Abyad'ın hemen karşısındaki Akçakale'de yapılan çadır kampa yerleştirilmişti.
PYD: TÜRKİYE, IŞİD İLE KOMŞU OLMAYA RAZI
PYD'nin Rusya temsilcisi Abd Salam Ali, milis güçlerin çözmekle görevli olduğu sorunları şu sözlerle anlattı:
"Kobani kantonu, iki yıldan fazla bir süredir tam kuşatma altındaydı. Bu kuşatmanın delinmesi gerekiyordu. Tek çıkış, Kobani'nin Kamışlı ile birleşmesiydi. Cizre kantonundan savaşçılarımız, 40 gündür saldırı yürütüyordu. Batıdan başlayarak, Rakka bölgesini kurtararak Tel Abyad'a doğru ilerlediler. Kobani kantonu tarafından da, birliklerimizin Tel Abya'da saldırısı sürüyordu. Dün yaklaşık saat 12'de bu iki cephe, Tel Abyad'ın 30 kilometre güneyinde birleşti. Elbette, IŞİD'in şiddetli direniş sergileyeceğini ve kent içinde çatışmak zorunda kalacağımızı düşünüyorduk. Ancak, tanrıya şükür, direniş gösteremediler. Bir kısmı, Rakka istikametinde kaçarken diğerleri silah bırakarak Türkiye'ye geçti. Tel Abyad savaşı en fazla 12 saat sürdü ve biz kenti tamamen kurtardık."
Abd Salam Ali, Tel Abyad'ın alınmasına Türkiye'nin verdiği tepkinin, IŞİD ile olan belirsiz ilişkilerden kaynaklandığını savundu. PYD'nin Rusya temsilcisi, Türkiye'nin tüm bu süre boyunda IŞİD'i desteklediğini iddia ederek, şunu söyledi:
"Onlar, komşuları olarak Kürtleri değil IŞİD'i görmeye hazır. Muhtemelen Kürtlerin tehdit oluşturduğunu düşünüyorlar, oysa IŞİD'in ne olduğu bile belli değil. Bu kent üzerinden Suriye'ye terörist ve silah, Suriye'den Türkiye'ye ise petrol, buğday ve diğer kaynaklar gidiyordu."
'MORALLER YÜKSEK'
Tel Abyad'da bulunan gazeteci Mustafa Ali, Sputnik'e yaptığı özel açıklamada, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Cizre ve Kobani savaşçıları birleşti. Böylece iki kanton, Cezire ve Kobani de birleşmiş oldu. Cihatçılar Kobani'ye saldırdıklarında, herkes onların galip geleceğini düşündü ancak milisler pes etmedi, sonuna kadar direndiler ve sonuçta kazandılar. Bugün, morallerinin çok üst düzeyde olduğuna tanıklık ediyorum. Tel Abyad tamamen militanların elinden kurtarıldı. Kenti arabalarla serbest şekilde dolaşmak mümkün. Tel Abyad'da kalan kent sakinleri, savaşçıları büyük mutlulukla karşıladı. Bu çok zor bir görevdi, çünkü milislerin elinde sadece tüfekler, IŞİD'in elinde ise Musul'dan getirilen ağır silahlar vardı. Saldırı, uzun sürmesine rağmen zaferle bitti."
'TÜRKİYE'NİN ZOR KARARI'
Kantonların Suriye'nin kuzeydoğusunda birleşmesi, Kürt faktörünün önemini büyük ölçüde artırarak koalisyonun hava desteğinde faaliyet gösteren Kürtlere, Suriye'nin geleceğiyle ilgili müzakerelere katılım yolunu açıyor. Bu, halen PYD ile ortak dil bulamayan Türkiye yönetimini zor bir seçimle karşı karşıya bırakıyor. Ankara'nın halen PYD'yi terörist örgüt olarak görmesi, ne Suriye'nin ne de Türkiye'nin gerçek durumuyla bağdaşmıyor, zira PYD'ye yakınlığıyla bilinen HDP meclise girmeyi başardı ve AK Parti ile koalisyon kurmaları artık an meselesi.