"Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının, haksızca cezaevine konularak temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmasının akabinde, kendisi ve birlikte yargılandığı 105 kişi hakkında verilen idam cezalarının onanmasını şiddetle kınıyoruz. Bu kararlar, hukukun, temel hak ve özgürlüklerin katledilmesidir.
Sayın Mursi'nin bir başka davadan müebbet hapis cezasına da çarptırılmış olduğu bu süreç, binlerce masum insanı öldüren ve on binlerce kişiyi haksız yere hapse atan darbe yönetiminin hukuku ayaklar altına aldığının en bariz göstergelerinden biridir. Mısır'da toplumsal barışı ciddi biçimde tehlikeye sokabilecek bu gidişata son verilmesi, darbe yönetimin talimatlarıyla verilen idam kararlarının geri alınması için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz.
Mısır'da adil yargılama koşullarına riayet edilmeksizin verilen keyfi kararların bozulmasının sağlanması, uluslararası toplumun demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkma mücadelesi açısından da son derece önemlidir. Mısır'da toplumsal uzlaşının ve istikrarın yeniden tesisi açısından, Sayın Mursi ve diğer mağdurlar hakkında verilen idam cezalarının bozulması ve engellenmesi hayati önem taşımaktadır. Mısır'da sağduyunun, demokrasinin ve hukukun hakim olmasını temenni eden Türkiye, her zaman kardeş Mısır halkının yanında yer almaya devam edecektir."
Kararlara ilk tepki, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi.
Davutoğlu, karar açıklandığı sırada AK Parti'nin yeni milletvekillerine hitap ederken, şunları söyledi:
"Mısır Müftüsü, İhvan Lideri Muhammed Baltacı'nin idam cezasını onamış. Seçimle yönetime gelen Muhammed Mursi'nin cezası da müebbet hapis cezasına çevrilmiş. Şimdi sınav vakti. Batı ülkeleri sınavda. Şiddete başvurmamış bir hareketin liderinin idama doğru yürüyüşünde ne yapacaksınız? Türkiye'de acaba ses yükselecek mi? Ama bizim duruşumuz belli: Nerede dikta, insan haklarına zulmeden bir rejim gördüysek karşısında durduk ve dimdik durmaya da devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun, kendimiz için ne istediysek Ortadoğu'daki kardeş halklar için de onu isteyeceğiz. Bu sınavdan kimin nasıl geçip geçemeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Cumhurbaşkanı'nı, AK Parti'yi hedef tahtasına koyan uluslararası medyanın şimdi nasıl tavır aldığını da göreceğiz. Türkiye'de özgürlüklerden bahsedip Mısır'daki dikta rejimine selam çakanları da göreceğiz."
DIŞİŞLERİ: HEMEN GERİ ALINMALI
Türkiye Dışişleri Bakanlıklığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da, "Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Mursi'yle beraber 106 kişiye geçtiğimiz ay verilen idam cezalarının, 16 Haziran günü onanmasını şiddetle kınıyoruz" ifadesi yer aldı.
Mursi'nin Mısır tarihinin ilk demokratik seçimlerinde halkın oylarıyla göreve geldiğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Sayın Mursi'nin keyfi, uluslararası standartları karşılamaktan uzak ve hukuki sayılamayacak bir süreç sonucunda böyle bir hükümle karşı karşıya bırakılması, şüphesiz Mısır'ın ihtiyaç duyduğu toplumsal barış ve istikrarın sağlanmasına hiçbir şekilde katkı sağlamayacaktır. Mısır'ın izlediği bu yanlış yoldan bir an önce dönmesi ve söz konusu kararları gecikmeden geri alması, hem Mısır'ın, hem de bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önemle beklenmektedir."
TRT'ye konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Mursi'ye verilen idam cezasının hukuki değil, siyasi olduğunu savundu.