Mısır mahkemesi, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi 'casusluk' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırırken, 'Hapishaneler Baskını' davasında ise idam cezasına mahkum etti. Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Bedii'nin de müebbet hapis cezası aldığı Casusluk Davası'nda 16 yönetici de idam cezasına çarptırıldı. Mursi'nin ve 16 İhvan yöneticisinin aldığı idam cezaları, '25 yıl ile sınırlı ömür boyu hapse' çevrildi. İdam kararlarına temyiz yolu açık.
Peki, Ankara’nın Mısır mahkemesinin verdiği kararlara yönelik tutumu ne olacak? Batı karara tepki gösterecek mi? Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı direktörlerinden Yard. Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, konuyu Sputnik’te değerlendirdi.
‘KOALİSYONDA YER ALACAK PARTİLERİN BAKIŞ AÇILARI FARKLI'
“Böyle bir süreç içerisinde doğrudan sonuç üretmek çok zor. Koalisyon içerisinde yer alacak partilerin Mısır’a bakış açıları farklı. Türkiye kararlarla ilgili tutumunu yüksek sesle dile getirse dahi, olumlu sonuç alınabileceğini söylemek mümkün değil. Uluslararası kamuoyunun da ciddi bir baskı oluşturması, demokrasi meselesini bir istisna üzerinden okumaması gerekiyor.”
‘BATI, MISIR’A BASKI YAPMALI’
Batı’nın ‘Mısır'daki demokrasinin belli istisnaları vardır, darbe meşru olabilir, ihtiyaç olabilir, idamlar gerekli olabilir’ şeklindeki bakış açısından sıyrılması gerektiğini düşünen Yeşiltaş, “Batı, Mısır'a gerçek anlamda bir demokrasi talebi baskısı yapmalı. Bunun ne kadar başarılı olup, olmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz” ifadelerini kullandı.