Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı en büyük toplu iş cinayeti olarak kayıtlara geçen, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasına ilişkin dava 13 Nisan'da görülmeye başlanmış, 24 Nisan'a dek toplam sekiz duruşma yapılmıştı.
Davaya müdahil olmak isteyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bazı sivil toplum kuruluşlarıyla maden faciasında hayatını kaybeden işçi Ramazan Sökmen'in imam nikahlı eşi Emine Elibol'un bu yöndeki talepleri reddedilmişti.
Mahkeme ayrıca, akademisyenlerden yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar vermişti.
'TOPÇU DEFTERLERİ' ORTAYA ÇIKTI
Tutuksuz sanıklar, ocak içerisinde kullanılan top atışı olarak isimlendirilen dinamit patlatmaları için ‘topçu defteri‘ tuttuklarını, patlatılan dinamit miktarını, ne zaman nerede ve kimlerce patlatıldığının buraya kaydedildiğini söylemişti.
Bunun üzerine mahkeme kararıyla facianın yaşandığı maden ocağının idari birimlerinde yapılan aramada, dokuz topçu defteri, 14 barutçu ve sandıkçı teslim çizelgesiyle 92 barutçu kayıt çizelgesi, şirket merkezinde yapılan aramalarda da, 2014 yılına ait 90 topçu defterleriyle 131 barutçu kayıt çizelgesi daha bulunmuştu.
Ele geçen defterlerin incelemesiyle, dava için önemli bilgilerin de bulunacağı öğrenildi. Bilirkişi heyetinin raporlarında ifade ettikleri sensörlerin sık sık karbonmonoksit gazının insan için ölüm derecesi olan 50 PPM'in üzerine çıkmasındaki sırrın da yine bu kayıtlar sayesinde çözüleceği vurgulandı.
ERMENEK'TE İLK DURUŞMA BUGÜN
Ermenek'te 28 Ekim salı günü, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 34 madenciden 18'i ocakta mahsur kalarak hayatını kaybetmişti. 18 işçinin cansız bedeni 38 gün süren çalışmaların sonunda çıkarılabilmişti. Has Şekerler Madencilik Şirketi'nin sahibi Saffet Uyar ise suyu dışarı basacak zorunlu sondaj makinesini pahalı bulduğu için alamadığını itiraf etmişti.
14 SANIK İÇİN 25 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
Tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt ile tutuksuz sanıklar, aynı şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek, şirketin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy'un da bulunduğu 14 sanık ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
Diğer sanıklar barut biriminde görevli işçi N.Ö. ‘yetkisi olmadığı halde belgelere imza atmak', puantör M.A. da ‘faciayı bildirme yükümlülüğünü ihlal' suçlamasıyla hakim önüne çıkacak.
MİGEM DE ‘ASLİ KUSURLU' AMA…
Faciada yaşamını yitiren 18 işçinin aileleri ve yakınlarından oluşan 62 kişinin şikayetçi olarak yer aldığı iddianamede, aralarında aynı madende çalışan işçilerin de olduğu 45 kişi de tanık olarak ifade verecek.
Bilirkişi raporunda MİGEM (Maden İşleri Genel Müdürlüğü) de asli kusurlu bulunmuştu. Savcılığın iddianamesinde de kamu görevlileri hakkındaki soruşturmanın devam ettiği bunun içinde soruşturma izni talep edildiğini ve dosyanın da ayrı tutulduğu belirtildi.