Yunanistan Devlet Bakanı Alekos Flabouraris, 18 Haziran'daki Euro bölgesi maliye bakanları toplantısında, Atina'nın borç sorunu konusunda yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varılacağını umduğunu açıkladı.
Reuters ajansına konuşan üst düzey bir AB yetkilisi de gelecek hafta anlaşma sağlanabileceğini belirterek, "Haftaya Euro bölgesi grubu tarafından desteklenen bir anlaşmaya varılması için iyi bir fırsatımız var' dedi.
Bu arada dün Brüksel'de bir araya gelen Yunanistan, Almanya ve Fransa liderleri, Atina'ya sağlanacak kurtarma paketi görüşmelerine hız verilmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Tarafların görüş ayrılıklarını gidermek için çaba gösterme sözü verdiğini açıklayan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ‘Yunanistan ekonomisinin tekrar büyüyebilen bir hale gelmesine şans verilmesi gerektiği konusunda uzlaştık" dedi.
Yunanistan'ın IMF'ye olan borcunu ödeyememesi halinde temerrüde düşmesi ve euro'dan ayrılması riski devam ediyor. Atina yönetiminin bu ay sonuna kadar 1.5 milyar euro'su IMF'ye, 5,2 milyar euro'su AB'ye olmak üzere toplam 6.7 milyar euro'luk borç ödemesi gerekiyor. Yunanistan, temerrüde düşmemek için uluslararası kreditörlerinden 1.6 milyar euro'luk yardım dilimini ay sonuna kadar serbest bırakmasını istiyor.
Troyka ise son dilimi serbest bırakmak için Yunanistan'ın kemer sıkma programına devam etmesini istiyor. Ancak kemer sıkma politikalarına son verme vaadiyle iktidara geçen SYRIZA partisi, sert önlemlere yanaşmıyor.
Atina için Troyka'nın KDV artışı, emekli maaşları ve faiz dışı bütçe fazlası hedefleri konusundaki talepleri, gerçekleştirilemeyecek kırmızı çizgiler arasında.
ATİNA İÇİN İKİ SENARYO
Euro bölgesi maliye bakanları, 18 Haziran'da borç müzakereleri konusunda bir anlaşmaya varırsa, bu anlaşma Yunan parlamentosunu tarafından onaylanabilir.
Haziran'a kadar hiçbir uzlaşı sağlanamazsa Yunanistan iflasını ilan edebilir.